GLOBALNI INDEKS EKONOMSKIH SLOBODA

Zemlje regiona umereno ekonomski slobodne

AnalizaRegionSvetU fokusuVesti

5.3.2021 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zemlje regiona umereno ekonomski slobodne Zemlje regiona umereno ekonomski slobodne
Prema indeksu ekonomskih sloboda za 2021. godinu koji tradicionalno objavljuje Haritage fondacija, prvo mesto među 178 zemalja sveta zauzeo je Singapur sa ukupno 89,7... Zemlje regiona umereno ekonomski slobodne

Prema indeksu ekonomskih sloboda za 2021. godinu koji tradicionalno objavljuje Haritage fondacija, prvo mesto među 178 zemalja sveta zauzeo je Singapur sa ukupno 89,7 bodova. Na toj rang listi slede Novi Zeland, Australija, Švajcarska i Irska, koji imaju ukupni zbir bodova veći od 80. Među prvih deset ekonomski najslobodnijih zemalja su i Tajvan, Velika Britanija, Estonija, Kanada i Danska. SAD se nalazi na 20-oj poziciji na ovoj rang listi, Japan je na 23. mestu a Nemačka je na 29. Rusija se nalazi na 92. mestu, a Kina na 107. poziciji. Na začelju liste od 178 zemalja su Venecuela i Severna Koreja.

Izvor: The Heritage Foundation

Od zemalja regiona na ovoj rang listi najbolje je plasirana Severna Makedonija na 46. mestu, a zatim slede i Slovenija koja je 48, Srbija koja je na 54. Mestu i Kosovo* koje je na 58. poziciji. Hrvatska je na 79. poziciji, Crna Gora je na 80. mestu, dok je Bosna i Hercegovina 82.

Indeks ekonomske slobode Srbije porastao je u odnosu na prethodni izveštaj za 1,2 poena i dostigao je nivo od 67,2, pre svega zbog pozitivnih ocena poreskog opterećenja. Srbija je rangirana na 30. mestu među 45 evropskih zemalja, i njen ukupni rezultat je ispod evropskog ali je iznad svetskog proseka. Kako se ističe, srpska ekonomija je ove godine zadržala uzlaznu putanju u kategoriji ekonomski umereno slobodnih zemalja.

Da bi povećale taj pozitivni zamah, ekonomske vlasti u Srbiji bi trebalo da nastave sa unapređenjem poslovne i investicione klime, jačanjem vladavine prava, a posebno daljim reformisanjem pravosudnog sistema i daljim jačanjem borbe protiv korupcije, navodi se u obrazloženju istraživanja.

Ovo istraživanje je pokazalo da je povećanje indeksa ekonomskih sloboda zabeleženo kod 89 od ukupno 178 ocenjenih zemalja, indeks je smanjen u 80 zemalja, dok je kod devet zemalja stanje ostalo nepromenjeno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...