Šta čini tartuf najskupljom gljivom na svetu?
12.6.2022 16:34 Autor: Marija Krsmanović 20
Kroz istoriju je bilo mnogo zanimanja koja su podrazumevala da se dani provode u šumi u potrazi za dragocenim plenom, ali retko šta je uspelo da dostigne skupocenost jednog tartufa.
Ova gljiva sa statusom gastronomske poslastice je toliko cenjena da se prodaje na aukcijama, a ljudi koji je kupuju spremni su da izdvoje i više stotina hiljada dolara kako bi je posedovali.
Kako se navodi na sajtu Worthly.com, 2010. godine milijarder Stenli Ho (Stanley Ho) je upravo na jednoj takvoj aukciji otkupio tartuf za 330.000 dolara. Najveći tartuf na svetu, težak 1,89 kilograma, 2014. godine prodat je na aukciji koju je u Njujorku organizovala kuća Sotheby’s za 61.250 dolara.
Iako postoji veliki broj vrsta ove gljive, nisu sve jestive. U ishrani najčešće koristimo pet vrsta tartufa, od kojih je najjeftiniji kineski crni, a najskuplji italijanski beli tartuf. Ove gljive se mogu naći i u Srbiji na najrazličitijim lokacijama, ali je za njihovo sakupljanje od prošle godine neophodan sertifikat, jer se njima trgovalo u sivoj zoni, a cene su neretko bile predmet razmirica među sakupljačima. Osim toga, kako navodi više izvora, vrlo često se dešavalo da tartufi poreklom iz Srbije na stranim tržištima budu označeni kao istarski, pa čak i italijanski.
Pored sertifikata, za sakupljanje tartufa potreban je i pas koji može da nanjuši njihovu specifičnu aromu. Iako postoji više rasa koje imaju takoreći genetske predispozicije za ovakvu vrstu lova, među psima tartufarima omiljena vrsta je Lagoto Romanjolo. Da biste nabavili jednog ovakvog psa, prema cenama navedenim u oglasima na internetu, morate izdvojiti od 150 do 800 evra, a u inostranstvu vas jedno štene može koštati i od 1.900 do 2.400 evra.
I to je tek jedna od investicija. Osim toga, treba uložiti vreme i u obuku, koja ima presudnu ulogu kada je zarada u pitanju, a potom i u samo sakupljanje.
Tartufe nije jednostavno naći, jer rastu u specifičnim uslovima. Koji su to uslovi nije detaljno utvrđeno, ali se sasvim pouzdano zna da ne mogu da rastu bez drveća, a čak i sa adekvatnim uslovima njihovo sakupljanje nije jednostavno, navodi Business Insider.
Svaki tartuf treba iskopati ručno, ali samo ako je dovoljno zreo, odnosno ako ispušta specifičan miris. U pitanju su sezonske gljive, koje se pojavljuju u različitim periodima u godini. Beli tartufi, koji su najskuplji, mogu se naći od oktobra do januara, a njihova cena može ići i do 7.000 evra po kilogramu, navodi se na sajtu firme Tartufi SR, specijalizovane za sakupljanje i prodaju ovih skupocenih gljiva.
Čak i kada dođete do tartufa, morate imati u vidu da njihova aroma, razlog zbog kog su cenjeni, nestaje u roku od pet dana. Upravo zbog toga sakupljači moraju brzo pronaći kupce.
Pročitajte još:
Tartufe je moguće uzgajati, ali za to su potrebna velika ulaganja, pre svega kada je u pitanju vreme. Da bi se napravila farma tartufa potrebno je zasaditi čitavu šumu, a sa ovim vidom uzgoja se širom sveta eksperimentiše već godinama.
U Srbiji farma tartufa još uvek ne postoji, ali svakako se može dobro zaraditi. Cene za kilogram belog tartufa u regionu u novembru prošle godine kretale su se i do 2.500 evra, dok su se crni tartufi mogli naći po ceni od 50 do 150 evra za kilogram.
Anna
12.6.2022 #1 AuthorSvakako delikates za one sa dubljim džepom. Za nas obične smrtnike postoje razne paste i namazi sa aromom tartufa, čisto da negde osetimo kakvog su ukusa. 😉
DANIJELA
12.6.2022 #2 AuthorBas tako.
VERA
12.6.2022 #3 AuthorZa nas je samo aroma tartufa i to ko ima priliku.
Perica
14.6.2022 #4 AuthorMi sa plićim džepom izađemo u šumu pa ih potražimo, ali najlakše je kukati u životu. Ja do sad gram nisam prodao ali sam ih već nekoliko puta spremao na razne načine i to velike količine. Eto može se i sa plitkim džepom.
JANA
12.6.2022 #5 AuthorMislim da se jakontesko nalaze u sumi ,obucni psi tragaju za njima ..crno zlato se jos zovu
VANJA
12.6.2022 #6 AuthorKvalitet a tesko se pronalazi!
TATJANA
12.6.2022 #7 AuthorPreskupo da bi bilo dostupno obicnom narodu
ZVEZDICA01
12.6.2022 #8 AuthorNema ih ouno i teško ih je pronaći, izuzetan ukus daju hrani i sve su to razlozi zbog njihove visoke cene…
SNEZANA
12.6.2022 #9 AuthorSve to jeste,slazem se,ali mi je to vise za snobove
VILENJAK
12.6.2022 #10 AuthorBaš tako, zato što se teško pronalaze, a odlične su!
GOCA BG
12.6.2022 #11 AuthorUvek su bile i bice skupe,tesko dostupne i zato im je cena visoka…
LEPOSAVA
12.6.2022 #12 AuthorKazu crno zlato ….tako su i skupi….a sta ih cini tako skupim i mene zanima
Bella
12.6.2022 #13 AuthorMa ukus je stvarno specifican
MIŠKOVIĆ
13.6.2022 #14 AuthorBiznis i zabava za bogate
DEKSI
13.6.2022 #15 AuthorUpravo tako
BOJANA
13.6.2022 #16 AuthorČim se teško pronalazi mora i da bude skupa.
VOJKAN
13.6.2022 #17 AuthorKažu da je za njega najbolji Lakota Romanjol
JOVANA
13.6.2022 #18 AuthorPreskupo da bi mogli da prijuste obican narod
Tomislav
13.6.2022 #19 AuthorJa baš jedem beli a nisam ljubitelj crnog…za 10 godina koliko radim taj posao nisam puno pojeo,a nikad ga nebih toliko ni platio🙃
Joksi
19.6.2022 #20 AuthorNisu bez razloga dobili naziv „crno zlato“