Uprkos ograničenjima u uvozu i geopolitičkim trzavicama

Kineski naučni instituti i dalje nabavljaju američke čipove

BiznisSvetU fokusuVesti

6.9.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kineski naučni instituti i dalje nabavljaju američke čipove Kineski naučni instituti i dalje nabavljaju američke čipove
Univerziteti visokog profila i državni istraživački instituti u Kini oslanjaju se na američke računarske čipove za svoje tehnologije veštačke inteligencije (AI), ali njihov uvoz... Kineski naučni instituti i dalje nabavljaju američke čipove

Univerziteti visokog profila i državni istraživački instituti u Kini oslanjaju se na američke računarske čipove za svoje tehnologije veštačke inteligencije (AI), ali njihov uvoz je ograničen zbog ranijih mera administracije SAD.  

Američki proizvođač Nvidia prošle nedelje je saopštio da su zvaničnici Bele kuće naredili da prestane da izvozi svoje A100 i H100 čipove u Kinu. Kompanija Advanced Micro Devices takođe je saopštila da novi zahtevi za licencom sada sprečavaju izvoz u Kinu naprednog AI čipa MI250, prenosi Reuters.

Razvoj događaja upozorava na eskalaciju američke kampanje za zaustavljanje kineskog tehnološkog razvoja dok se istovremeno povećava napetost oko sudbine Tajvana, gde se zaista proizvode čipovi za potrebe Nvidie.

Kina gleda na Tajvan kao na odmetnutu provinciju i nije isključila upotrebu sile da stavi pod svoju kontrolu ovo ostrvo, pišu zapadni mediji. Odgovarajući na ograničenja, Kina ih je označila kao uzaludan pokušaj nametanja tehnološke blokade.

Međutim, Reutersov pregled više od deset javno dostupnih državnih tendera u protekle dve godine pokazao je da među nekim od strateški najvažnijih kineskih istraživačkih instituta postoji velika potražnja – i potreba – za čipovima A100 koje proizvodi Nvidia.

Univerzitet Tsinghua, kineska visokoškolska institucija sa najvišim rangom na globalnom nivou, potrošio je više od 400.000 dolara prošlog oktobra na dva Nvidia AI superkompjutera, svaki sa četiri A100 čipa, pokazao je jedan od tendera.

Istog meseca, Institut za računarsku tehnologiju, deo vrhunske istraživačke grupe Kineske akademije nauka (CAS), potrošio je oko 250.000 dolara na A100 čipove.

Škola veštačke inteligencije na univerzitetu CAS u julu ove godine takođe je potrošila oko 200.000 dolara na opremu visoke tehnologije, uključujući server delimično pokretan A100 čipovima. U novembru je koledž za sajber bezbednost Univerziteta Jinan sa sedištem u Guangdongu potrošio preko 93.000 dolara na Nvidia AI superkompjuter, dok je njegova škola za nauku i inženjering inteligentnih sistema potrošila skoro 100.000 dolara na osam A100 čipova samo prošlog meseca.

Manje poznati instituti i univerziteti uz podršku opštinskih i pokrajinskih vlada, kao što su Šandong, Henan i Čongking, takođe su kupovali čipove A100, pokazali su tenderi.

  • kaćica

    6.9.2022 #1 Author

    Imace oni svoje cipove uskoro.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.9.2022 #2 Author

    Amerikanci pokušavaju na sve načine da uspore tehnološki razvoj Kine ali to im neće uspeti, kao ni do sada.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.9.2022 #3 Author

    Pokusavaju na sve nacine da ih uspore,ali Kina mnogo ispred njih…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...