Neophodno intenziviranje susreta privrednika iz Srbije i SAD

Vučić i američki privrednici razgovarali o mogućnostima za saradnju

PoslovanjeSrbijaSvet

31.10.2022 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vučić i američki privrednici razgovarali o mogućnostima za saradnju Vučić i američki privrednici razgovarali o mogućnostima za saradnju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), među kojima su predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih... Vučić i američki privrednici razgovarali o mogućnostima za saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), među kojima su predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih korporacija, o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

Vučić je istakao da je ova poseta privredne delegacije SAD – u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom – prva posle 20 godina, saopštio je kabinet predsednika.

Prema njegovim rečima, to je od velikog značaja za  Srbiju, ne samo zbog potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera, prenosi Beta.

„Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta“, poručio je Vučić.

Dodao da je posebno zahvalan zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, Dejvidu de Falku (David de Falco) koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

„Mnoge američke kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je samo u prvih osam meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona dolara, što je bilo 45,6 odsto više nego u istom periodu 2021. godine. Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2 odsto, što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa SAD, dodao je predsednik Srbije.

Posebno je naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su Cisco, Dell, IBM, Oracle, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama SAD pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

  • TATJANA

    31.10.2022 #1 Author

    Imamo sta da ponudimo.. I znanje i kadrove..

    Odgovori

  • Tina

    31.10.2022 #2 Author

    U nasem je interesu da saradjujemo sa svim zemljama posebno sa visoko razvijenim

    Odgovori

  • BRANA19

    1.11.2022 #3 Author

    Hoće li nekad nesto normalno da se desi od tih sastanaka…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    1.11.2022 #4 Author

    Ipak je to prva privredna delegacija SAD u Srbiji posle više od 20 godina… Nadajmo se uspešnoj saradnji i boljitku..

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.11.2022 #5 Author

    Verujem da ce biti za nasu dobrobit…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...