Prvi direktan kontakt dvojice predsednika od novembra

Bajden i Si razgovarali telefonom 105 minuta

SvetU fokusu

3.4.2024 14:12 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bajden i Si razgovarali telefonom 105 minuta Bajden i Si razgovarali telefonom 105 minuta
Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i kineski predsednik Si Đinping, održali su u utorak telefonski razgovor, što je prvi direktan kontakt dvojice lidera... Bajden i Si razgovarali telefonom 105 minuta

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i kineski predsednik Si Đinping, održali su u utorak telefonski razgovor, što je prvi direktan kontakt dvojice lidera od njihovog sastanka u San Francisku u novembru prošle godine, u cilju stabilizacije odnosa između SAD i Kine.

Bela kuća i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova su saopštili da su predsednici vodili „iskrene“ razgovore, prenosi Financial Times. Bajden je istakao potrebu za mirom i stabilnošću u Tajvanskom moreuzu i poštovanje međunarodnog prava u Južnom kineskom moru. On je izrazio zabrinutost zbog kineske podrške ruskoj odbrambenoj industriji i njenog „uticaja na evropsku i transatlantsku bezbednost“.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Si rekao Bajdenu da su odnosi stabilizovani od njihovog sastanka u San Francisku, ali da postoje i rastući „negativni faktori“. Kineski predsednik pomenuo je američke sankcije koje su osmišljene da „potisnu“ kineski tehnološki razvoj i upozorio da Peking „neće sedeti skrštenih ruku“ bez reakcije.

Kina je takođe upozorila da je Tajvan „neprelazna crvena linija“ i pozvala Bajdena da svoju posvećenost nepodržavanju nezavisnosti Tajvana prevede u „konkretne akcije“. Razgovor je trajao 105 minuta, a Bajden je takođe izrazio svoju zabrinutost zbog vlasništva kineske kompanije nad TikTok aplikacijom. Senat razmatra zakon koji bi primorao ByteDance da se odrekne aplikacije, a Predstavnički dom je već usvojio ovu meru.

Bajden i Si takođe su potvrdili posvećenost „očuvanju redovnih otvorenih linija komunikacije kako bi odgovorno upravljali konkurencijom i sprečili nenamerne konflikte“ između dve sile. Očekuje se da će ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen), posetiti Kinu ove nedelje, a državni sekretar Antoni Blinken (Antony Blinken), takođe će uskoro putovati u Peking.

Bajden je zabrinut pred posetu Dženet Jelen zbog onoga što SAD smatraju kineskim nelojalnim trgovinskim praksama. Jelen će posetiti Peking i Guangdžou i sastaće se sa svojim kineskim kolegom He Lifengom, kao i sa Lan Fo’anom, kineskim ministrom finansija, i guvernerom Narodne banke Kine, Pan Gongšengom. Bela kuća očekuje da će sekretar za odbranu Lojd Ostin (Lloyd Austin) imati prvi kontakt sa Dong Junom, novim kineskim ministrom odbrane, u narednim mesecima.

  • SUNCE

    3.4.2024 #1 Author

    Cisto sumnjam da je Bajden vec u 10 minutu znao o cemu i sta prica ali se svakako posle vise od 100 min.razgovora nije secao o cemu su pricali.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.4.2024 #2 Author

    Ozbiljno se zahuktava izmedju Kine i Amerike…

    Odgovori

  • VALE

    6.4.2024 #3 Author

    O cemu li su pricali toliko dugo. Ma mora da su imali I neku pauzu

    Odgovori

  • MAJA

    9.4.2024 #4 Author

    Od toga su ćutali i razmišljali više od pola vremena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...