Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

BiznisPoslovanje

29.8.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama
Kraj avgusta i početak septembra uvek je period kada počinje „nova sezona“ – završava se period letnjih godišnjih odmora, počinje nova školska godina, prave... Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

Kraj avgusta i početak septembra uvek je period kada počinje „nova sezona“ – završava se period letnjih godišnjih odmora, počinje nova školska godina, prave se planovi i budžeti za narednu poslovnu godinu. Ovog leta je planiranje znatno otežano, pošto je neizvesnost prisutna u mnogim oblastima, a najviše brige trenutno zadaje kriza energenata i mogući manjak hrane u mesecima koji dolaze.

Zato će vrlo značajni ove nedelje biti novi podaci o inflaciji u evrozoni, kao i o poslovnim aktivnostima u Kini, koje su u julu neočekivano doživele pad. Nova školska godina trebalo bi da počne 1. septembra, iako su sindikati najavili štrajk i proteste, a početkom sledećeg meseca u Beogradu će biti održan i prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Na kraju, Republički zavod za statistiku objaviće čitav set podataka o bruto domaćem proizvodu, industrijskoj proizvodnji, spoljnotrgovinskoj razmeni…

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Početak školske godine štrajkom?

Oko 30.000 prosvetnih radnika i ovu školsku godinu moglo bi da započne štrajkom. Kako su najavili sindikati, u znak protesta, 1. septembra u 819 škola širom Srbije časovi će biti skraćeni na pola sata, a u pojedinim gradovima biće organizovane i protestne šetnje.

Prosvetari imaju jasne zahteve, oni traže povećanje plata za 20 odsto, isplatu duga od 50.000 dinara, promenu stručnog uputstva o formiranju kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i da broj učenika u odeljenju, po ugledu na Evropsku uniju, ne prelazi 24. Država se za sada nije oglašavala povodom najavljenog štrajka, a ministarstvo prosvete je najavilo da će školska godina početi po planu.

Inflacija u evrozoni

Evrozona će u sredu, 31. avgusta, objaviti podatke o indeksu potrošačkih cena za avgust, a očekuje se da će godišnja inflacija ubrzati na 9,0 odsto sa 8,9 odsto u julu, što je znatno iznad cilja Evropske centralne banke od dva odsto.

Podaci će verovatno pojačati pritisak na ECB da agresivno poveća kamatne stope na predstojećem sastanku u septembru, čak i uprkos sve većem riziku od recesije. ECB je u julu povećala ključne kamate za 0,5 odsto, a sličan ili veći rast očekuje se sledećeg meseca, delimično zbog rastuće inflacije, a delimično zbog toga što se i američki FED odlučio za velika povećanja kamata. Govoreći u subotu u Džekson Holu, članica Borda ECB Izabel Šnabel, šef francuske centralne banke Fransoa Vileroj de Galo i guverner centralne banke Letonije Martins Kazaks zalagali su se za snažnu ili značajnu političku akciju za rešavanje neprijatno visoke inflacije.

Evrozona
Foto: Pixabay.com

Poslovne aktivnosti u Kini

Kina će u sredu objaviti zvanične podatke o indeksu menadžera nabavke (PMI) za avgust, nakon neočekivane kontrakcije poslovnih aktivnosti u julu izazvane blokadama u okviru stroge politike Kine o nultom COVID-u. PMI privatnog sektora Caixin trebalo bi da bude objavljen narednog dana i takođe postoji rizik da sklizne u minus.

Ovo nije jedini izazov sa kojim se suočava kineska ekonomija – tekuća imovinska kriza u Kini je već uticala na poverenje potrošača i poslovnih ljudi, dok se očekuje da će rekordni toplotni talas pogoditi poljoprivredni sektor. Kineska centralna banka snizila je kamatne stope poslednjih nedelja kako bi pomogla u jačanju rasta, a vlada je prošle nedelje najavila mere za jačanje tržišta rada.

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, biće održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra.

Sajam će okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju, što predstavlja konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana, a to je zajedničko tržište koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Novi statistički podaci RZS

Republički zavod za statistiku ove nedelje objavljuje čitav set podataka. Saznaćemo koliki je bio kvartalni bruto domaći proizvod u drugom kvartalu 2022. godine, indeks industrijske proizvodnje u julu, kao i turistički promet u istom mesecu. Biće objavljeni i podaci o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni i prometu robe u trgovini na malo.

Očekuju se i rezultati ankete o radnoj snazi, kao i podaci o unutrašnjoj trgovini za drugi kvartal ove godine, ali i izveštaj o naučnoistraživačkoj i razvojnoj delatnosti za 2021. godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...