kompanija habanos beleži snažan oporavak

Porasla prodaja kubanskih ručno motanih cigara u prošloj godini

BiznisFirme u fokusuLifestyleU fokusu

14.5.2022 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Porasla prodaja kubanskih ručno motanih cigara u prošloj godini Porasla prodaja kubanskih ručno motanih cigara u prošloj godini
Kubanska državna kompanija Habanos S. A. objavila je da je u 2021. godini zabeležila rekordan rezultat u prodaji poznatih, ručno motanih cigara, što je... Porasla prodaja kubanskih ručno motanih cigara u prošloj godini

Kubanska državna kompanija Habanos S. A. objavila je da je u 2021. godini zabeležila rekordan rezultat u prodaji poznatih, ručno motanih cigara, što je znak snažnog oporavka nakon dvogodišnje pandemijske krize.

Kako piše Poslovni dnevnik ograničenja putovanja u 2020. godini zbog korona virusa zadala su ozbiljan udarac tražnji u zemljama koje se oslanjaju na turizam i prodaju u bescarinskim prodavnicama na aerodromima širom sveta, umanjujući prihode.

U 2021. godini Habanos je povećao prihod za 15 odsto, prema saopštenju objavljenom u sredu na internet-stranici kompanije, zahvaljujući vakcinaciji protiv koronavirusa i obnovi putovanja.

Kubanske ručno motane cigare, uključujući brendove poput kohibe, montekrista i partagasa, mnogi smatraju najboljima na svetu. Najveća tržišta kubanskih cigara su Španija, Kina, Nemačka, Francuska i Švajcarska, objavila je kubanska kompanija.

Kuba ne može da prodaje svoje čuvene cigare na najvećem tržištu na svetu, američkom, zbog embarga koji je na snazi već nekoliko decenija, podseća Reuters. Habanos je najavio i da će ujednačiti cene na svim tržištima, dodavši da će kao referentnu vrednost za kohibu i trinidad koristiti cene na hongkonškom tržištu.

Cigar Aficionado, vodeća publikacija industrije cigara, prognozira da će veće kohibe uskoro premašiti cenu od 100 dolara po cigari, istakavši da tržište u Hongkongu spada među najskuplja na svetu.

„Veće kohibe prodavaće se za 100 dolara po komad i kutije više neće imati cene u stotinama dolara, već u hiljadama“, objavila je publikacija u utorak. Habanos obično početkom godine organizuje festival za ljubitelje duvana i trgovce na malo, nudeći im mogućnost obilaska istorijskih plantaža i fabrika na Kubi i večernja događanja.

Međutim, ove godine festival je ponovo otkazan. Dobra vest o prodaji cigara, važnog kubanskog izvoznog proizvoda, retka su svetla tačka za kubansku ekonomiju, teško pogođenu pandemijom i pooštrenim američkim sankcijama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...