Ministar poljoprivrede smatra da će domaćim žitom zadovoljiti potrebe celog regiona

Pšenice će u Srbiji biti i za izvoz, prinos tri miliona tona

AgrobiznisBiznis

20.6.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pšenice će u Srbiji biti i za izvoz, prinos tri miliona tona Pšenice će u Srbiji biti i za izvoz, prinos tri miliona tona
Na samom početku žetve predviđajući rezultate ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će prinos pšenice u Srbiji biti bar tri miliona tona, što je... Pšenice će u Srbiji biti i za izvoz, prinos tri miliona tona

Na samom početku žetve predviđajući rezultate ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će prinos pšenice u Srbiji biti bar tri miliona tona, što je dovoljno za ceo Balkan.

On kaže da se krenulo sa žetvom ječma, da će prinos biti bolji od desetogodišnjeg proseka, mada ne i rekordan. Za desetak dana počinje i žetva pšenice.

„Očekujem dobru proizvodnu godinu za pšenicu, bar tri miliona tona prinosa, zavisi od meteoroloških uslova. Ali u svetu su ogromni potresi na tržištu hrane, mi moramo da vodimo računa kao država šta se dešava. Mi jesmo veliki proizvođač hrane i proizvedemo dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno, ali ne treba zbog izvoza da u Srbiji ostanemo bez brašna i pšenice“, naveo je ministar za RTS.

„Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona i za hleb i za sve ostalo, ostalo ide u izvoz“, rekao je Nedimović.

Nikad veća otkupna cena malina

Komentarišući cenu malina, Nedimović je rekao da otkupna cena nikad nije bila veća – 600 dinara u valjevskom i šabačkom kraju, gde se odvijaju prve berbe ovog voća.

Navodi da Srbija ima 20.000 hektara malinjaka, pri čemu 97 odsto malina ode u izvoz, najviše u Francusku i Nemačku.

Foto: Pixabay.com

Nedavne vremenske nepogode oštetile su puteve u ivanjičkom i ariljskom kraju, a ministar obećava da će država već sutra ili prekosutra pomoći da se šteta na infrastrukturi sanira.

Najavio je i da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske od grada biti zaštićen zapad Srbije, baš kako je zaštićen i valjevski kraj. Za automatsku protivgradnu zaštitu je u tu svrhu izdvojeno preko 40 miliona evra.

Nedimović je rekao i da je Srbija izvezla više jagoda u prethodnih mesec dana, nego u istom intervalu prošle godine kada nije bilo rata.

“Roba ide do Rusije preko Turske i nekih baltičkih zemalja, a otklonjen je i problem sa izvozom jabuka”, kaže ministar poljoprivrede.

Cene osnovnih životnih namirnica zamrznute su još desetak dana.

„Situacija nije naivna. Ovo što se sada dešava na tržištu hrane u svetu je dečja igra u odnosu na ono što će biti za šest meseci ili godinu dana. Nije bilo setve u delovima Ukrajine, a pitanje je da li će biti žetve, a Rusija je zabranila izvoz kukuruza i pšenice“, podseća ministar.

Ističe da je potrebna potpuna budnost svih institucija i podseća da su donete tromesečne kvote za izvoz.

„Moramo da balansiramo, ne sme da se dogodi da bude da smo proizveli, a mi da nemamo. U Srbiji mora da bude svega i da imamo dovoljno za komšije na ‘Otvorenom Balkanu’“, zaključio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 • TATJANA

  20.6.2022 #1 Author

  A cega nece biti

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.6.2022 #2 Author

  Lepo je rekao,ovo sada je sve igra,a sta ce biti za godinu dana to je problem…

  Odgovori

 • VERA

  21.6.2022 #3 Author

  Ratari rekose da su prinosi manji 20-30 u odnosu na proslu godinu…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...