CENTRALNE BANKE I VLADE ŠIROM SVETA SPREČILE KATASTROFU Preduzete mere „apsorbovale šok“ izazvan pandemijom, kaže Lagard

IzdvajamoNovacSvetVesti

19.10.2020 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

CENTRALNE BANKE I VLADE ŠIROM SVETA SPREČILE KATASTROFU Preduzete mere „apsorbovale šok“ izazvan pandemijom, kaže Lagard CENTRALNE BANKE I VLADE ŠIROM SVETA SPREČILE KATASTROFU Preduzete mere „apsorbovale šok“ izazvan pandemijom, kaže Lagard
Politike koje su centralne banke i vlade širom sveta preduzele u vreme krize izazvane pandemijom korona virusa, sprečile su „katastrofalnu depresiju“, izjavila je predsednica... CENTRALNE BANKE I VLADE ŠIROM SVETA SPREČILE KATASTROFU Preduzete mere „apsorbovale šok“ izazvan pandemijom, kaže Lagard

Politike koje su centralne banke i vlade širom sveta preduzele u vreme krize izazvane pandemijom korona virusa, sprečile su „katastrofalnu depresiju“, izjavila je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

Ona je rekla da su preduzete mere „apsorbovale šok“ koji je pandemija korona virusa izazvala u ekonomiji.

„Potrebno je da mere podrške ostanu na snazi koliko god je potrebno da se izbegne urušavanje privrede i povećanje nejednakosti. Međutim, moramo prepoznati stalne promene koje se događaju i, da bismo iz njih izvukli najviše što možemo, počnemo već sada da transformišemo ekonomiju“, rekla je Lagard na jednom ekonomskom forumu, a prenosi B92.

Ona je naglasila da mere fiskalne politike moraju da ostanu na snazi.

Foto: Tanjug/AP

„U suprotnom, rizikujemo histeriju na tržištu rada, bespotrebni gubitak održivih biznisa i povećanje nejednakosti“, upozorila je predsednica Evropske centralne banke.

Ona je istakla da ekonomski oporavak evrozone ostaje nesiguran zbog novih talasa infekcije virusom Covid-19, koji mogu izazvati uvođenje strožih mera socijalnog distanciranja.

Kako je navela, sektori poput ugostiteljstva, prehrane i transporta mogli bi biti ugroženi, a u zoni evra, podvukla je, ti sektori su stvorili skoro jednu petinu radnih mesta od 2013. godine.

„Dakle, ne samo što moramo zaštititi postojeće poslove, već moramo stvoriti i nove, koji odražavaju nove obrasce tražnje nakon pandemije“, poručila je Lagard.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...