festival će biti održan od 31. oktobra do 5. novembra

U susret 19. Slobodnoj zoni: Film kao model za bolji život

KulturaLifestyle

26.10.2023 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

U susret 19. Slobodnoj zoni: Film kao model za bolji život U susret 19. Slobodnoj zoni: Film kao model za bolji život
Na ovogodišnjoj 19. Slobodnoj zoni biće prikazano 64 filma u 14 bioskopskih sala u četiri grada – Beogradu, Nišu i Novom Sadu, tradicionalnim domaćinima,... U susret 19. Slobodnoj zoni: Film kao model za bolji život

Na ovogodišnjoj 19. Slobodnoj zoni biće prikazano 64 filma u 14 bioskopskih sala u četiri grada – Beogradu, Nišu i Novom Sadu, tradicionalnim domaćinima, pridružio se i Kragujevac.

Selektori festivala su na konferenciji za medije u četvrtak skrenuli pažnju javnosti na neke skrivene dragulje iz ovogodišnjeg programa, budući da je interesovanje za hitove poput filmova Zlo ne postoji, Čudna strana života, Crveno nebo, Blagine lekcije, Džoan Baez: Ja sam buka, očekivano veliko, navodi se u saopštenju.

„Osnovna ideja koja se provlači kroz sve selekcije jeste odnos između stvarnog i (ne)mogućeg. Jedan od reditelja je rekao da je film politički jer nam nudi modele kako bi bilo moguće živeti ili predloge kako da društvo i naši životi budu bolji, nešto što Slobodna zona radi već 19 godina“, istakla je Branka Pavlović, selektorka programskih celina Međunarodni takmičarski, Prva dva koraka, Ženska linija i EU Teen Zone.

„Ovogodišnja selekcija Horizonti Balkana se, za razliku od prethodnih, kada smo se bavili pitanjima kolektivnog identiteta, fokusira na pronalaženje sebe“, istakao je Ivan Bakrač, selektor ovog regionalnog programa.

Među devet ostvarenja nalaze se i filmovi dvojice ranijih osvajača nagrada na Slobodnoj zoni, Selmana Nadžara (Rana oklevanja) i Gorana Devića (Što da se radi?).

Rajko Petrović, jedan od selektora i direktor Slobodne zone, podsetio je da će od ove godine, u saradnji sa Fondom B92 biti dodeljivana Nagrada „Olivera Ranđić” u čast prerano preminule koordinatorke Slobodne zone junior.

Otvaranje Slobodne zone 31. oktobra u Beogradu (mts Dvorana), skoro je rasprodato. Film „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, biće prikazan istovremeno i u Novom Sadu (Arena Cineplex) i Nišu (Cineplexx).

Većina filmova iz programa ovogodišnjeg festivala imaće i titlove na engleskom jeziku. Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch koja će biti domaćin onlajn Slobodne zone od 6. do 19. novembra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...