Posle kvartalnog i izveštaja uzbunjivača

Akcije kompanije Boeing oslabile za 1,9 odsto

BerzaFirme u fokusuNovacSvet

10.4.2024 12:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Akcije kompanije Boeing oslabile za 1,9 odsto Akcije kompanije Boeing oslabile za 1,9 odsto
Track all markets on TradingView Akcije kompanije Boeing oslabile su za 1,9 procenata nakon što je američki proizvođač aviona izvestio o najnižim kvartalnim isporukama... Akcije kompanije Boeing oslabile za 1,9 odsto

Akcije kompanije Boeing oslabile su za 1,9 procenata nakon što je američki proizvođač aviona izvestio o najnižim kvartalnim isporukama od 2021. godine.

Kompanija Boeing isporučila je 83 aviona u prvom tromesečju tekuće godine, dok je u prethodnom kvartalu imao 157 isporuka. Njen glavni konkurent, kompanija Airbus isporučila je u periodu od januara do marta 142 aviona, prenosi Financial Times.

Padu vrednosti akcija kompanije Boeing doprineo je izveštaj New York Timesa u kome je navedeno da američki regulator za avijaciju istražuje tvrdnje o bezbednosnim problemima u proizvodnju modela aviona 787 Dreamliner, ali je Boeing odbacio ovu tvrdnju kao netačnu.

Federalne vlasti saopštile su da ipak istražuju Boeing nakon što je jedan uzbunjivač, inženjer u američkoj kompaniji, više puta izrazio zabrinutost za dva modela širokotrupnih aviona i tvrdio da je kompanija preduzela mere odmazde protiv njega.

Inženjer Sem Salepur (Sam Salehpour) tvrdi da je Boeing pravio kompromise u proizvodnji modela 777 i 787 Dreamliner aviona, kao i da rizici mogu biti fatalni kada letelice ne budu više nove.

Njegova zvanična prijava Federalnoj upravi za avijaciju (FAA), podneta u januaru i objavljena u utorak, ne odnosi se specifično na noviji model 737 Max čiju je upotrebu FAA dva puta suspendovala zbog bezbednosnih rizika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...