posle niza bezbednosnih propusta poslednjih nekoliko godina

Povlači se izvršni direktor kompanije Boeing

BiznisSvet

26.3.2024 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Povlači se izvršni direktor kompanije Boeing Povlači se izvršni direktor kompanije Boeing
Izvršni direktor Boeinga Dejv Kalhun (Dave Calhoun) izjavio je da će do kraja godine napustiti veliku aviokompaniju. S njim će otići i predsednik i... Povlači se izvršni direktor kompanije Boeing

Izvršni direktor Boeinga Dejv Kalhun (Dave Calhoun) izjavio je da će do kraja godine napustiti veliku aviokompaniju. S njim će otići i predsednik i šef jedinice za komercijalne avione.

Predsednik Boeinga, Lari Kelner (Larry Kellner), neće se kandidovati za ponovni izbor za glavnog čoveka u odboru kompanije, a već je najavljeno da će njegov naslednik biti Stiv Molenkopf (Steve Mollenkopf). Sten Dil (Stan Deal), direktor jedinice Boeing Commercial Airplanes, odlazi u penziju već ovog meseca.

Boeing više od pet godina ima probleme sa svojim avionima, uključujući dve fatalne nesreće modela 737 Max 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi, i nedavno sa zatvaračem na vratima koji je eksplodirao za vreme leta Alaska Airlinesa u januaru, ostavljajući zjapeću rupu na boku aviona – srećom bez gorih posledica. Ovi problemi su doveli do višestrukih osnova za bezbednosne probleme i više od 31 milijarde dolara kumulativnih gubitaka.

U pismu zaposlenima u ponedeljak, Kalhun je nazvao incident u januaru „prelomnim momentom za Boeing”, prenosi CNN.

„Oči sveta su uprte u nas“, rekao je izvršni direktor najavljujući svoje planove za odlazak. „Popravićemo ono što ne funkcioniše i vratićemo našu kompaniju na stazu oporavka i stabilnosti.”

Ali Kalhun je postao pomalo i “žrtveno jagnje” za mnoge koji su kritični prema načinu na koji je Boeing vođen poslednjih decenija po pitanjima bezbednosti i kvaliteta.

„On je najbolji izvršni direktor kojeg je Airbus ikada imao“, ironično je primetio Ričard Abulafija (Richard Aboulafia), generalni direktor kompanije AeroDinamyc Advisory i vodeći analitičar za vazduhoplovstvo, govoreći o prednostima koje je glavni rival Boeinga stekao tokom Kalhunovog mandata.

  • SHALIMAR

    26.3.2024 #1 Author

    Propusti su nedopustivi kada je avio sabracaj u pitanju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...