Promena vlasništva u skandinavskoj avio-kompaniji

Akcije SAS-a oslabile za 95 odsto

NovacStečajSvet

4.10.2023 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Akcije SAS-a oslabile za 95 odsto Akcije SAS-a oslabile za 95 odsto
Akcije avio-kompanije SAS pale su u sredu za 95 odsto nakon što je objavila da zbog restruktuiranja briše dosadašnje akcionare, dok će nakon stečajnog... Akcije SAS-a oslabile za 95 odsto

Akcije avio-kompanije SAS pale su u sredu za 95 odsto nakon što je objavila da zbog restruktuiranja briše dosadašnje akcionare, dok će nakon stečajnog postupka njeni novi veliki akcionari, zajedno sa danskom državom, biti američka investiciona firma Castlelake i Air France – KLM.

Najveći skandinavski avio-prevoznik podneo je zahtev za zaštitu od bankrota u Sjedinjenim Američkim Državama sredinom prošle godine, nakon dugotrajne borbe sa visokim troškovima u kombinaciji sa niskom potražnjom kupaca usled pandemije, prenosi Reuters.

Castlelake preduzeće imaće udeo od oko 32 odsto, danska država imaće 26 procenata vlasništva, dok će Air France – KLM imati oko 20 odsto, a investitorska kompanija Lind Invest preuzeće oko 8,6 odsto udela, saopštio je SAS. Preostali vlasnički kapital biće raspoređen među poveriocima.

Skandinavska avio-kompanija koja se dugo borila protiv bankrota, saopštila je da će dobiti 475 miliona dolara novog kapitala i 700 miliona dolara konvertibilnog duga kao deo posla, skidajući ga sa berze bez plaćanja aktuelnim akcionarima i vlasnicima obveznica. Učešće švedske vlade biće izbrisano prema predloženom dogovoru.

Norveška vlada već je prodala udeo u avio-kompaniji SAS, kao treća zemlja koja je učestvovala u osnivanju SAS-a 1946. godine. Avio-kompanija će preći iz Star Alliance grupe u SkyTeam kompanije Air France – KLM od koje očekuje konačnu zaštitu od stečaja.

  • oblak67

    29.10.2023 #1 Author

    cudo da im padaju akcije, a razvijene drzave…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...