privučeni ključni ulagači iz tehnološkog sveta

Amazon investira u Armovo listiranje na Nasdaq

BerzaNovacSvet

9.8.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Amazon investira u Armovo listiranje na Nasdaq Amazon investira u Armovo listiranje na Nasdaq
Tehnološki gigant Amazon je u razgovorima da postane glavni investitor u dugo najavljivanoj i odlaganoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) kineskog Arma. Kako piše Reuters... Amazon investira u Armovo listiranje na Nasdaq

Tehnološki gigant Amazon je u razgovorima da postane glavni investitor u dugo najavljivanoj i odlaganoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) kineskog Arma.

Kako piše Reuters na osnovu insajderskih informacija, ovo ranije neotkriveno potencijalno učešće Amazona naglašava kritičnu ulogu Arma u oblasti računarstva u oblaku. Amazon Web Services (AWS), istaknuto odeljenje za računarstvo u oblaku američkog konglomerata, već je razvilo sopstveni procesorski čip pod nazivom Graviton, koristeći Armov dizajn.

Armov IPO, za koji se očekuje da će se desiti početkom septembra u Nasdaq berzi, predmet je značajne pažnje. Kompanija ima za cilj da obezbedi sredstva u iznosu od osam do 10 milijardi dolara, prema ranijim procenama.

Broj bitnih ulagača u međuvremenu je navodno porastao na desetak velikih tehnoloških preduzeća, uključujući kompanije Intel, Alphabet i Nvidia. Ne očekuje se da će ovi investitori dobiti značajnu zastupljenost u odborima ili autoritativnu kontrolu.

Armova strategija angažovanja investitora, kao što insajderi potvrđuju, ima za cilj da poveća veze sa ključnim klijentima i na taj način poveća ukupnu privlačnost predstojeće IPO.

Značaj ovog listiranja na berzi proteže se i na japansku bankarsku grupaciju SoftBank, koja je trenutno angažovana na “podmlađivanju” svog velikog fonda Vision nakon što nekoliko njegovih investicija u tehnološke startapove nije dalo očekivane rezultate.

Poslovno imovina Arma je u pozitivnom trendu pošto je njegov fokus na servere centara podataka i personalne računare omogućio da nadmaši prosečne rezultate šire industrije čipova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.