Energetsko preduzeće plaća Gazpromu gas po najpovoljnijoj ceni u Evropi

Bajatović: Kompaniji Srbijagas potreban kredit od 105 miliona evra

InvesticijeNovacSrbija

26.1.2023 16:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bajatović: Kompaniji Srbijagas potreban kredit od 105 miliona evra Bajatović: Kompaniji Srbijagas potreban kredit od 105 miliona evra
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je toj kompaniji potreban kredit od 105 miliona evra. Kako je naveo, za taj kredit država... Bajatović: Kompaniji Srbijagas potreban kredit od 105 miliona evra

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je toj kompaniji potreban kredit od 105 miliona evra. Kako je naveo, za taj kredit država treba da izda garanciju, uzimajući u obzir da su morale da se obezbede zalihe gasa.

Bajatović je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, na kome je razmatran predlog zakona o tom zaduženju, rekao da je taj novac već potrošen za kupovinu gasa, ali da firma mora da obezbedi tekuću likvidnost, prenosi Beta.

„Mi smo taj kredit praktično već potrošili na kupovinu zaliha, ali moramo da obezbedimo tekuću likvidnost“, rekao je Bajatović, obrazlažući Predlog zakona o kreditnom zaduženju Srbijagasa kod Unikredit banke, AIK I NLB Komercijalne banke.

Članovi odbora su razmatrali Predlog zakona o regulisanju obaveza Republike Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na osnovu korišćenja sredstava iz stendbaj aranžmana, odobrenog Srbiji 2022. godine u vrednosti 2,4 milijarde evra.

Foto: Rawpixel.com

Na dnevnom redu su bili i Predlog zakona o davanju garancija Srbije u korist Unikredit banke, NLB Komercijalne banke i AIK banke po zaduženju Srbijagasa od 105 miliona evra i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji obnove teretnog voznog parka između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za kredit od 43 miliona evra.

Bajatović je rekao da se u skladištu u Banatskom Dvoru nalazi 286 miliona kubnih metra gasa, a u skladištu u Mađarskoj 380 miliona kubnih metara za slučaj da se, iz bilo kojih razloga, prekine dotok tog energenta iz Rusije.

Istakao je da vrednost zaliha prelazi kreditno zaduženje, te da Srbijagas uspeva da plati tekuće dugovanje.

Dodao je da Srbijagas posluje u uslovima u kojima se visoko subvencioniše cena gasa i da će cena tog energenta ove godine morati da bude povećana.

On je rekao da ta kompanija trenutno ruskoj kompaniji Gazprom plaća gas 386 dolara za 1.000 kubnih metara, što je ubedljivo najniža cena u Evropi.

Podsetio je da je do 2012. godine bilo sedam kreditnih zaduženja Srbijagasa po 200 miliona evra za tekuću likvidnost.

Bajatović je rekao da kompanija Srbijagas ne bi dobila kredit bez garancije države, te da bi i kamatne stope bi bile više bez nje, a krediti kratkoročniji.

„Mi smo morali da obezbedimo da imamo i gasa i električne energije“, rekao je Bajatović i naveo da je kompanija od prethodnih zajmova od 1,4 milijarde evra do 2014. godine vratila 390 miliona evra, a sve ostalo država.

On je rekao da je poslovanje Srbijagasa pozitivno i da će i ove godine biti u plusu za oko pet milijardi dinara, kao i da je prošle godine bila u plusu za sedam milijardi dinara, te da je bilo godina kada je „višak“ iznosio i 15 milijardi dinara.

JP SRBIJAGAS NOVI SAD

Bulevar oslobođenja 69, 21000 Novi Sad , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.032.766.917,75 (2021)
Broj zaposlenih:
941 (2021)

Odbor je većinom glasova predložio Skupštini Srbije da prihvati sva tri predloga zakona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.