poseban akcenat na finansijsku inkluziju žena

Kreditnu podršku Erste banke dobilo više od 420 klijenata, trećinu čine preduzetnice

BankeFirme u fokusuPoslovanjePreduzetnik

8.3.2023 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Kreditnu podršku Erste banke dobilo više od 420 klijenata, trećinu čine preduzetnice Kreditnu podršku Erste banke dobilo više od 420 klijenata, trećinu čine preduzetnice
Od 2016. godine do danas kreditnu podršku Erste banke dobilo je više od 420 klijenata, ukupne vrednosti od 4,5 miliona evra, a trećinu klijenata... Kreditnu podršku Erste banke dobilo više od 420 klijenata, trećinu čine preduzetnice

Od 2016. godine do danas kreditnu podršku Erste banke dobilo je više od 420 klijenata, ukupne vrednosti od 4,5 miliona evra, a trećinu klijenata kreditiranih kroz ovaj program čine preduzetnice, saopšteno je iz ove banke u sredu.

Kroz svoj program „Korak po korak“, namenjen početnicima u biznisu kroz finansijsku i mentorsku podršku, Erste banka poseban akcenat stavlja na finansijsku inkluziju žena, prenosi Beta.

U okviru mentorske podrške banka je uz pomoć stručnjaka iz različitih oblasti razvoja biznisa prošle godine organizovala serijal edukativnih online radionica za sve preduzetnice i one koje to žele da postanu.

Pod krovnim nazivom „Preduzetnice pitaju“, radionice su bile posvećene temama kao što su upravljanje finansijama, izrada biznis plana, istraživanje tržišta i onlajn oglašavanja.

Serijal radionica bio je inspirisan heroinama čije priče je Erste banka ranije predstavila. U pitanju su mlade naučnice sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, doktorke Aleksandre Cvetanović, čiji je istraživački rad prepoznat širom sveta, tatim dreserke i koordinatorke konja u filmskoj i televizijskoj industriji Marine Gunjače i jedine žene koja se zvanično bavi kovačkim i bravarskim zanatom Andree Lukači Pap.

„Njima trima zajedničko je to što su postale upravo ono o čemu su kao devojčice sanjale, a osnaživanjem da razviju sopstvene biznise Erste banka želi da takvu mogućnost pruži i drugim ženama“, naveli su iz banke.

Iako se poslednjih godina žene u Srbiji sve češće odlučuju da pokrenu sopstvene biznise, analize Erste banke pokazuju da je za njih taj put i dalje izazovniji nego za muškarce.

Balansiranje između poslovnih i porodičnih obaveza, poimanje preduzetništva kao agresivnog okruženja u kom je teško izboriti se za dobru poziciju, ograničen pristup obukama, mentorstvu i važnim kontaktima samo su neke od okolnosti koje im otežavaju da donesu odluku o pokretanju sopstvenog biznisa, naveli su iz banke.

Prema podacima Privredne komore Srbije, 31 odsto preduzeća je u vlasništvu žena, a pored svih izazova sa kojima se susreću, 87 odsto preduzetnica je zadovoljno jer su ušle u preduzetničke vode.

U Erste banci, žene čine više od 70 odsto zaposlenih, gde im pripada skoro 52 odsto menadžerskih pozicija.

U junu 2022. godine ova banka je dobila i prvu predsednicu Izvršnog odbora. Kako bi stvorila okruženje u kojem svi imaju jednake šanse, ova kompanija godinama radi na uključivanju žena u sve segmente poslovanja, nudeći posebne pogodnosti i mogućnosti za usavršavanje, navodi se u saopštenju.

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Erste Grupa je uz pomoć veštačke inteligencije kreirala animaciju posvećenu Ani Nagl, prvoj ženi koja je u Erste Oesterreichische Spar-Casse zatražila i dobila hipotekarni kredit 1822. godine.

 • MADMAX

  12.3.2023 #1 Author

  Svaka čast Erste.

  Odgovori

 • DANIJELA

  12.3.2023 #2 Author

  Trebalo bi vise da se podrzavaju zene u preduzetnickom biznisu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.3.2023 #4 Author

  I treba nasim zenama dati podrsku i podsticaj,i sve pohvale za Erste banku!

  Odgovori

 • VILENJAK

  12.3.2023 #5 Author

  Svaka čast! U ovom trenutku je pomoć neophodna.

  Odgovori

 • Emilija

  13.3.2023 #7 Author

  Sve pohvale za Erste banku!

  Odgovori

  • DUSA

   3.3.2024 #8 Author

   Trebalo bi vise banaka da podrze

   Odgovori

 • COKA

  19.3.2023 #9 Author

  Bravo za Erste, svaka vam cast!

  Odgovori

 • Tina

  20.3.2023 #10 Author

  Za svaku pohvalu je sve to

  Odgovori

 • Goga13

  6.4.2023 #11 Author

  Bravo, svaka čast.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...