Leksikon 2022: Jelena Bulatović

Odluka AIK banke da kupi Sberbanku poslovni potez godine

AnalizaBankeInvesticijePoslovanje

8.1.2023 10:31 Autor: Marko Andrejić 10

Odluka AIK banke da kupi Sberbanku poslovni potez godine Odluka AIK banke da kupi Sberbanku poslovni potez godine
Jelena Bulatović je izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera (SAM) od 2013. godine. Menadžer je sa preko 15 godina iskustva u oblastima biznis diplomatije, ekonomskog razvoja,... Odluka AIK banke da kupi Sberbanku poslovni potez godine

Jelena Bulatović je izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera (SAM) od 2013. godine. Menadžer je sa preko 15 godina iskustva u oblastima biznis diplomatije, ekonomskog razvoja, komunikacije sa vladom i državnim institucijama, unapređenja poslovnog okruženja i projektnog menadžmenta.

Pre dolaska u SAM 2009. godine, radila je šest godina u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) u okviru ambasade SAD u Beogradu, gde je sa pozicije specijaliste za bankarstvo i finansije vodila projekte američke vlade za podršku ekonomskom razvoju Srbije. U periodu do 2003. godine radila je na projektima međunarodnih organizacija USAID, UNHCR i OSCE. Član je Upravnog odbora „3 Banke“ u Srbiji i Upravnog odbora inicijative SAMIT 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Dobitnica je nagrade „Žena heroina“ za 2014. godinu za svoj humanitarni rad i doprinos biznis diplomatiji. Nosilac priznanja „Srebrni znak Crvenog krsta” koje se dodeljuje za izuzetan doprinos ovoj organizaciji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. Član je Poslovnog saveta UNICEF-a od 2019. godine sa ciljem pružanja podrške programima i inicijativama kojima se unapređuju i štite prava dece u Srbiji.

Pitali smo Jelenu Bulatović kako ona ocenjuje 2022. godinu?

Događaj godine

– Mislim da je, na žalost, svima nama događaj godine onaj koji još uvek traje – rat u Ukrajini, ali ipak ću se opredeliti za odgovor da su za mene to Dubai Expo 2020 i Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru. Ova dva svetska događaja, jedan poslovni i jedan sportski, bila su izuzetna i spektakularna u svakom pogledu. Kao i Svetsko prvenstvo, i Dubai Expo 2020 je prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu. Kroz noseću temu “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti” i tematske celine predstavljene u paviljonima “Mogućnost”, “Mobilnost” i “Održivost”, ova svetska manifestacija je predstavila najbolje primere inovacija iz celog sveta. Kad je reč o Kataru, ovo prvenstvo je bilo posebno po mnogo čemu – od sezone održavanja, preko toga da se organizovalo po prvi put u jednoj arapskoj zemlji, pa sve do toga da smo prvi put imali i žene sudije – a svakako je bilo i najbolje organizovano svetsko prvenstvo ikada. I za mene koja ne pratim pasionirano fudbal, finale koje smo odgledali je po svemu bilo izuzetno.

Ličnost godine

– Ovde bi moj odgovor sredinom decembra sigurno bio Novak Đoković, ali ću ipak reći Siniša Mihajlović, zbog poštovanja prema osobi koja je hrabro vodila tešku bitku do kraja. Čini mi se da je prerani odlazak Siniše Mihajlovića i njegov dostojanstven ispraćaj učinio da se makar na jedan dan zaborave nacionalne i klupske zastave, i da se na pravi način oda počast velikom sportisti i treneru.

Najbolji poslovni potez godine

– Kupovina Sberbanke od domaće AIK banke. Pozdravljam ukrupnjavanje bankarskog tržišta, ali i hrabre poteze naših bankara da se, kao u ovom slučaju, opredele za kupovinu stranih banaka. Mislim da je AIK banka prva domaća banka koja je izašla na EU tržište kada je kupila banku u Sloveniji i dobar primer investiranja domaćih grupacija u kompanije u regionu.

Poslovni promašaj godine

– Poslovanje je i ove godine, kao i prethodne tri, za većinu privrednika bio izazov, tako da bi bilo nezahvalno pričati o poslovnim promašajima. Ipak, volela bih da vidim da li će kupovina Twittera od strane Ilona Maska biti poslovni promašaj ili poslovni potez, a to će vreme pokazati.

Očekivanja u 2023. godini

– Mislim da svi u 2023. godinu ulazimo oprezno, sa niskim očekivanjima, a velikim nadanjima. Pre svega, nadam se da će stvari krenuti da se stabilizuju u Evropi u svakom smislu – i ekonomskom i geopolitičkom, i da će to uticati i na privredna kretanja kod nas, posebno u drugoj polovini godine. Na nas kao malu zemlju mnogo utiču kretanja na evropskim i svetskim tržištima, ali se iskreno nadam da ćemo izbeći energetsku krizu. Rast cena energenata sigurno će uticati na određene, posebno proizvodne, industrije. U svakom slučaju, nadamo se zauzdavanju inflacije, očuvanju stabilnosti finansijskog sistema, a u drugoj polovini godine i rastu potrošnje i privrednom rastu.

Tagovi
LEKSIKON
 • Maria

  8.1.2023 #1 Author

  Kupovina Twitera je svakako odličan poslovni potez.

  Odgovori

 • SRDJAN

  8.1.2023 #2 Author

  Nesto cesto u zadnje vreme jedna banka kupuje drugu.

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.1.2023 #3 Author

  Nadam se da ce 2023. godina biti uspesna na svim poljima.

  Odgovori

 • VANJA

  8.1.2023 #4 Author

  Super, dve najbolje banke!

  Odgovori

 • VILENJAK

  8.1.2023 #5 Author

  Baš me zanima koja je fora sa kupo-prodajom banaka?!

  Odgovori

 • Ika

  8.1.2023 #6 Author

  Dobra i stabilna banka

  Odgovori

 • Boba3

  8.1.2023 #7 Author

  Odlicno za njih, donose dobre poslovne odluke

  Odgovori

 • STRAHINJA

  15.1.2023 #8 Author

  Interesantno da se vecina slaze za promasaj godine, realno covel je trebalo da ostane na svom „igralistu“ i da ne zazire tamo gdemi nije mesto

  Odgovori

 • Milisavka

  15.1.2023 #9 Author

  Odličan potez

  Odgovori

 • Iva

  4.2.2023 #10 Author

  Sve se samo kupuje i prodaje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...