Automobilski gigant upozorava na "nestabilno makroekonomsko okruženje"

Rekordan rast profita Tesle u četvrtom kvartalu 2022.

AutomobiliBerza

26.1.2023 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordan rast profita Tesle u četvrtom kvartalu 2022. Rekordan rast profita Tesle u četvrtom kvartalu 2022.
Kompanija Tesla objavila je da je u poslednjem kvartalu 2022. godine zabeležila rekordni rast profita, uz napomenu da pad profitne marže i usporeni rast... Rekordan rast profita Tesle u četvrtom kvartalu 2022.

Kompanija Tesla objavila je da je u poslednjem kvartalu 2022. godine zabeležila rekordni rast profita, uz napomenu da pad profitne marže i usporeni rast prodaje predstavljaju izazove koji su uticali i na vrednost akcija automobilskog giganta.

Akcije kompanije su porasle za više od pet odsto nekoliko sati nakon što je izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) rekao da bi kompanija ove godine mogla da proizvede dva miliona automobila, piše CNBC.

Proizvođač električnih automobila ostvario je u četvrtom kvartalu profit od 24,32 milijarde dolara, pri čemu je zarada od akcija iznosila 1,19 dolara. Kompanija je prijavila prihod od automobilske industrije od 21,3 milijarde dolara, što predstavlja rast od 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je automobilski gigant završio godinu u kojoj je poslovanje bilo suočeno sa sve većom konkurencijom, prekidima u nabavnim lancima, ali i sa Maskovim “zabrinjavajućim” ponašanjem.

Prošlu godinu obeležila je Maskova akvizicija društvene mreže Twitter, zbog koje su ulagači automobilskog giganta smatrali da on zanemaruje svoje dužnosti generalnog direktora u kritičnim trenucima za kompaniju.

Akcije kompanije Tesla su u 2022. godini izgubile 65 odsto vrednosti, jer su ulagači smatrali da rukovodstvo ne odgovara primereno na niz izazova i rizika sa kojima se suočava automobilski proizvođač.

Iz kompanije su upozorili da će u 2023. postojati “neizvesno makroekonomsko okruženje”, ukazujući na “rast kamatnih stopa” kao svojevrstan izazov.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...