Zasedanje centralne banke Mađarske

Budimpešta smanjuje kamatnu stopu na 7,25 odsto

BankeEUNovac

21.5.2024 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Budimpešta smanjuje kamatnu stopu na 7,25 odsto Budimpešta smanjuje kamatnu stopu na 7,25 odsto
Monetarni savet Mađarske narodne banke (MNB) održaće u utorak sastanak na kome se očekuje da će doneti odluku o kamatnim stopama. Na poslednjem sastanku... Budimpešta smanjuje kamatnu stopu na 7,25 odsto

Monetarni savet Mađarske narodne banke (MNB) održaće u utorak sastanak na kome se očekuje da će doneti odluku o kamatnim stopama. Na poslednjem sastanku održanom 23. aprila, doneta je odluka da se osnovna kamatna stopa smanji za 50 baznih poena na 7,75 odsto.

Mađarska će verovatno smanjiti troškove pozajmljivanja za pola procentnog poena drugi mesec zaredom, na 7,25 procenata, jer ponovna inflacija sužava prostor kreatora politike za opsežnije monetarno ublažavanje, prenosi Bloomberg.

Mađarska monetarna politika ušla je u apriliu u novu fazu, napredujući sporijim tempom nego ranije, uz donošenje odluka o daljem smanjenju osnovne kamatne stope na bazi mesečnih podataka. „Strpljenje“ je reč koju treba posebno naglasiti, jer nema potrebe za žurbom, rekao je zamenik guvernera MNB Barnabaš Virag.

Smanjenje kamatne stope u aprilu bilo je sedno zaredom od septembra 2022. godine kada je kamatna stopa bila 13 odsto, zbog inflacije koja je te godine dostigla 25 procenata. MNB je takođe prilagodila stopu depozita na 6,75 odsto.

Centralna banka Mađarske cilja inflaciju od tri procenta uz toleranciju od jedan odsto. Centralna statistička agencija Mađarske saopštila je da je godišnja inflacija u martu dostigla 3,6 procenata, dok je u aprilu porasla na 3,7 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.