ATP zabeležio ukupni gubitak od 28 odsto

Danski penzioni fond izgubio 56,8 milijardi kruna

EUInvesticijeNovacPoslovanje

9.2.2023 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Danski penzioni fond izgubio 56,8 milijardi kruna Danski penzioni fond izgubio 56,8 milijardi kruna
ATP, najveći penzioni fond u Danskoj, imao je rekordni gubitak prošle godine nakon pada vrednosti obveznica i akcija. Zabeležen je gubitak u iznosu od... Danski penzioni fond izgubio 56,8 milijardi kruna

ATP, najveći penzioni fond u Danskoj, imao je rekordni gubitak prošle godine nakon pada vrednosti obveznica i akcija.

Zabeležen je gubitak u iznosu od 56,8 milijardi danskih kruna (8,2 milijarde dolara) u poređenju sa neto profitom od 13,5 milijardi kruna u 2021, saopšteno je iz ATP-a. Ukupni gubitak fonda je 28 odsto, na 678 milijardi kruna, piše Bloomberg.

“ATP je imao veoma tešku godinu u kojoj je izgubio veliki deo sredstava iz investicionog portfolija”, izjavio je generalni direktor fonda Martin Prajstegard (Martin Praestegaard). On je dodao da je ATP pogođen gubicima koje su beležile hartije od vrednosti, posebno obveznice, koje čine veliki udeo u investicionom portfoliju fonda.

Fond je prošle godine izgubio 64,4 milijarde kruna na investicije, što je jednako negativnom povratu od 41 odsto potencijala za premije, nakon troškova, saopšteno je iz ATP-a.

Državni fond, kome svi Danci prema zakonu daju doprinos, kritikovan je u lokalnim medijima prošle godine zbog nepotrebno rizičnih investicija.

 • GOCA BG

  12.2.2023 #1 Author

  Pale su obveznice i akcije,moralo je doci do gubitka…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.