Regulatori smatraju da najtrgovanija kriptovaluta ne treba da bude legalizovana

ECB: Bitcoin na putu da postane beznačajan

BankeHi-techInvesticijeNovacSvet

30.11.2022 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

ECB: Bitcoin na putu da postane beznačajan ECB: Bitcoin na putu da postane beznačajan
Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) izjavili su da je bitcoin neprikladan kao metod plaćanja i investicioni proizvod, odbacivši ovu kriptovalutu sa nesvakidašnjom izričitošću.  Nedavna... ECB: Bitcoin na putu da postane beznačajan

Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) izjavili su da je bitcoin neprikladan kao metod plaćanja i investicioni proizvod, odbacivši ovu kriptovalutu sa nesvakidašnjom izričitošću. 

Nedavna stabilizacija cene bitcoina na nivou od oko 20.000, nakon što je prošle godine dostigao vrednost od 69.000 dolara, predstavlja “veštački izazvan poslednji trzaj” pre nego što ova kriptovaluta postane beznačajna, napisali su Ulrih Bindsajl (Ulrich Bindseil) i Jirgen Šaf (Jürgen Schaaf) u blog objavi, pobijajući tvrdnje da će se najveći digitalni token oporaviti, piše Financial Times.

Dva bankara navode da je bitcoin “upitan” kao sredstvo plaćanja zbog svog “konceptualnog dizajna i tehnoloških nedostataka” koji čine njegove transakcije “glomazne, spore i skupe”. Oni su zahtevali da ova kriptovaluta ne dobije legitimitet samo zarad inovativnosti.

“Bitcoin nikada nije korišćen u značajnoj meri za legalne transakcije u stvarnom svetu”, napisali su Bindsajl i Šaf. Oni takođe navode da kriptovaluta nije povoljna investicijia i da je njena tržišna vrednost “zasnovana isključivo na špekulacijama”. 

“Ne generiše protok novca (kao tržište nekretnina) ili dividendi (kao hartije od vrednosti), ne može biti produktivno iskorišćen (kao roba), niti pruža društvene benefite (poput zlata)”, napisali su oni.

Blog objava imala je odjeka i među regulatorima, koji su izjavili da je funkcionisanje ove kriptovalute zasnovano na zabludi da se inovacije moraju primenjivati po svaku cenu.

“Kako se bitcoin čini neprikladnim i za platni sistem i za investiranje, njegova upotreba ne bi trebalo da bude regulisana i, samim tim, ne bi trebalo da bude legalizovan”, rekli su oni.

 • Tina

  30.11.2022 #1 Author

  Bitcoin je prilicno nesigurna valuta. Sve je moguce

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.11.2022 #2 Author

  Sada se cini neprikladnim i za platni sistem i za investiranje,a sta je bilo pre godinu dana?!

  Odgovori

 • TATJANA

  1.12.2022 #3 Author

  Nece zbog inovativnosti samo sigurno dobiti legitimitet, ako nema produktivnu iskoriscenost

  Odgovori

 • Dragana

  1.12.2022 #4 Author

  Kakva igra…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...