Nakon rekordno dobrih rezultata u 2022. godini

Generali osiguranje isplaćuje iznenađujuće veliku dividendu

EUInvesticijeNovacOsiguranje

14.3.2023 11:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Generali osiguranje isplaćuje iznenađujuće veliku dividendu Generali osiguranje isplaćuje iznenađujuće veliku dividendu
Italijansko Generali osiguranje pozitivno je iznenadilo svoje investitore povećanjem dividende zahvaljujući rezultatima ostvarenim u 2022. godini, postigavši najveću operativnu dobit u istoriji. Direktor finansija... Generali osiguranje isplaćuje iznenađujuće veliku dividendu

Italijansko Generali osiguranje pozitivno je iznenadilo svoje investitore povećanjem dividende zahvaljujući rezultatima ostvarenim u 2022. godini, postigavši najveću operativnu dobit u istoriji.

Direktor finansija Kristijano Borean (Cristiano Borean) takođe je rekao novinarima da vodeći italijanski osiguravač nije bio izložen propasti američkog zajmodavca Banke Silicijumske doline (SVB) i da je samo na „marginalnoj“ poziciji u svom portfelju rizika treće strane, prenosi Reuters.

SVB, fokusirana na startapove, prošle nedelje je postala najveća banka koja je objavila bankrot, još od finansijske krize 2008. godine, što je izazvalo šokove kroz globalni finansijski sistem i podstaklo regulatore da se umešaju kako bi obuzdali negativne posledice.

“Svake godine postoji neka kriza. Naša odlična solventnost, koja je rezultat veoma raznovrsnog poslovnog modela, omogućila nam je da prevaziđemo sve krize u poslednjih sedam godina“, rekao je izvršni direktor Generalija Filip Done (Philippe Donnet).

Sa svojom neto dobiti koja je porasla za 2,3 odsto na 2,91 milijardu evra (3,11 milijardi dolara) u 2022. godini, uprkos 154 miliona evra “zarobljenih” ruskim investicijama, Generali je spreman da isplati dividendu po akciji od 1,16 evra, odnosno 8,4 odsto više nego godinu pre.

Operativna dobit, rezultat koju tržište najviše prati, porasla je za 11,2 odsto na 6,5 milijardi evra, što je iznad konsenzusa analitičara koji je ranije dala kompanija od 6,19 milijardi evra, pošto su više kamatne stope podstakle poslovanje životnog osiguranja, dok je neživotno osiguranje pokazalo da je prilično otporno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.