Legendarni košarkaš očekuje tri milijarde dolara

Džordan prodaje svoj udeo u Charlotte Hornets

InvesticijeZanimljivosti

17.6.2023 15:21 Autor: Vladimir Jokanović 21

Džordan prodaje svoj udeo u Charlotte Hornets Džordan prodaje svoj udeo u Charlotte Hornets
Proslavljeni košarkaš Majkl Džordan (Michael Jordan) odlučio je da proda svoj većinski udeo u NBA klubu Charlotte Hornets za oko tri milijardi dolara. Transakcija... Džordan prodaje svoj udeo u Charlotte Hornets

Proslavljeni košarkaš Majkl Džordan (Michael Jordan) odlučio je da proda svoj većinski udeo u NBA klubu Charlotte Hornets za oko tri milijardi dolara. Transakcija bi okončala period od 13 godina u kojem je Džordan većinski vlasnik i u kojem klub nije postigao zapažene sportske rezultate. On će po okončanju prodaje zadržati manjinski udeo i prisustvo u franšizi.

Prema navodima televizije ESPN, Džordanov udeo preuzeće manjinski vlasnik Charlotte Hornets Gejb Plotkin (Gabe Plotkin) i manjinski vlasnik Atlanta Hawksa Rik Šnal (Rick Schnall). Očekuje se da će ugovor o kupoprodaju biti potpisan narednih dana uz odobrenje Upravnog odbora NBA lige.

Džordan će nastaviti da nadgleda košarkaške operacije tokom predstojećeg NBA drafta u četvrtak, na kojem Charlotte polaže pravo na 2. pika, kao i tokom razmene slobodnih igrača koja počinje 1. jula. Prema navodima Yahoo Sport, Džordan bi trebalo da donese odluku o angažovanju novih pojačanja tima posle razgovora sa najboljim kandidatima.


Džordan, koji se u velikoj meri smatra najboljim igračem u istoriji NBA lige, kupio je svoj većinski udeo u Hornetsima 2010. godine za 275 miliona dolara. Pre toga on je 2006. godine kupio manjinski udeo u franšizi, a 2020. godine prodao je deo vlasništva Plotkinu, osnivaču i glavnom investicionom direktoru kompanije Melvin Capital i Danijelu Sundhamu (Daniel Sundheim), osnivaču i glavnom investicionom direktoru D1 Capital.

Sportovi
Foto: Tanjug/AP

Šnal, koji je kopredsednik privatne ivesticione kompanije Clayton, Dubilier & Rice iz Njujorka, deo je grupe vlasnika koja je 2015. godine kupila Atlanta Hawks za 850 miliona dolara. Reper Džej Kol (J. Cole) i tekstopisac kantri muzike Erik Čerč (Eric Church) takođe su deo nove vlasničke grupe Charlotte Hornets.

Prodaja je najnoviji znak kako rastu cene profesionalnih sportskih timova usled unosnih ugovora i medijskim pravima i priliva privatnog kapitala na nivou manjinskih akcionara, ocenjuje Financial Times. Plotkinu i Šnalu u novoj vlasničkoj grupi pridružiće se investicioni fond specijalizovan za ulaganja u sport, Dyal HomeCourt Partners.

Plotkin je bivši vrhunski trgovac u hedge fondz SAC Capital, koji je 2014. godine osnovao svoju kompaniju Melvin Capital. Nakon što je zaradio milijarde, a onda pretrpeo značajne gubitke, on je posle reinvesticije od 2,75 milijardi dolara prošle godine zatvorio fond, isplatio poverioce i fokusirao se na vođenje porodične kancelarije. Šnal je kao jedan od najviših rukovodilaca kompanije Clayton, Dubilier & Rice predvodio ulaganja kompanije u zdravstvenu zaštitu i ulaganja u rast.

NBA je napustila upotrebu termina vlasnik, zamenivši ga terminom upravljač. Džordan je do sada bio glavni upravljač, a nakon prodaje postaće alternativni upravljač. Komesar NBA lige Adam Silver rekao je ranije da bi voleo da ima više glavnih upravljača, odnosno većinskih akcionara koji upravljaju franšizom, ali da je liga pijaca i da je tržište dovelo ligu tu gde jeste. On je potvrdio da traju pregovori o kupoprodaji Džordanovog udela.

Majkl Džordan osvojio je šest titula prvaka NBA lige igrajući za Chicago Bulls, a u pet sezona bio je proglašen je za najboljeg irača lige, MVP. Od kada je on preuzeo Charlote 2010. godine, ekipa se samo dva puta plasirala u play-off. Džordan je prvi sportista koji je postao milijarder, a Forbes njegovo bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.