Pravna zaštita propisana zakonom

Kako kupiti nekretninu u zajedničkoj svojini?

AnalizaNekretnineNovacU fokusu

26.8.2022 17:31 Autor: Ljiljana Begović 15

Kako kupiti nekretninu u zajedničkoj svojini? Kako kupiti nekretninu u zajedničkoj svojini?
Pri kupovini ili prodaji nepokretnosti trebalo bi angažovati ili makar konsultovati advokata, jer često vlasništvo nad stambenim objektom nije u potpunosti regulisano, savetuju pravnici.... Kako kupiti nekretninu u zajedničkoj svojini?

Pri kupovini ili prodaji nepokretnosti trebalo bi angažovati ili makar konsultovati advokata, jer često vlasništvo nad stambenim objektom nije u potpunosti regulisano, savetuju pravnici.

Kada je reč o zajedničkoj svojini, u tom slučaju više vlasnika poseduje nepokretnost, ali njihovi udeli nisu unapred određeni. Jedan od primera je sticanje nekretnine u toku braka, kada je pri prodaji zajedničke svojine neophodna saglasnost supružnika.

Da bi udeli u zajedničkoj svojini na nepokretnosti postali konkretno opredeljeni potrebno je da se sprovede postupak deobe ili zaključi bračni ugovor ili, u krajnjem slučaju, moguće je da isto bude učinjeno presudom o razvodu braka. Kako za sticanje zajedničke svojine, tako i za njenu deobu ugovornim putem podjednako važe sva pravila o sticanju prava svojine, osim kada je sticanje zajedničke svojine propisano zakonom, kao što je to situacija sa zajedničkim prostorijama stambene zgrade”, objašnjavaju iz advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Zaštita prenetih prava svojine

Naši sagovornici naglašavaju da su zakonom o obligacionim odnosima propisana pravila o odgovornosti prodavca pri prenosu prava nad nekretninom, takozvana zaštita od evikcije.

“Zaštita od evikcije znači da je prodavac odgovoran ako na prodatoj stvari postoji pravo trećeg lica koje isključuje, umanjuje ili ograničava pravo kupca. Kada treće lice zatraži pravo na stvar, kupac je dužan da obavesti prodavaca i da ga pozove da nepokretnost zaštiti od prava ili potraživanja trećeg lica u razumnom roku”, naglašavaju advokati.

Ukoliko prodavac ne postupi po zahtevu kupca, ugovor se automatski raskida. U slučaju smanjenja ili ograničenja prava kupca, on može raskinuti ugovor ili zahtevati proporcionalno smanjenje cene. U svakom slučaju, kupac ima pravo na naknadu pretrpljene štete.

“Prilikom primene evikcije veoma je važno da li je kupac savestan ili ne, odnosno ako je u trenutku zaključenja ugovora znao za mogućnost lišenja, odnosno da njegovo pravo može biti smanjeno ili ograničeno, on nema pravo na naknadu ako se takva mogućnost ostvari, ali ima pravo da zahteva povraćaj ili smanjenje cene”, objašnjavaju pravnici.

Dakle, prodavac je odgovoran ako se pojavi treće lice koje zahteva svoje pravo nad nekretninom.

Ako kupac bude lišen nepokretnosti od strane trećeg lica, ugovor se raskida na osnovu zakona. U slučaju smanjenja ili ograničenja prava, kupac može ili da raskine ugovor ili da zahteva srazmerno smanjenje cene. Kupac ima pravo na naknadu štete koju je pretrpeo samo ako je imao dobru veru u trenutku zaključenja ugovora. U suprotnom, ima pravo da zahteva samo povraćaj odnosno smanjenje cene”, ističu iz advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Naši sagovornici naglašavaju da iako je ova odredba sadržana u većini kupoprodajnih ugovora, zapravo je nije potrebno posebno unositi jer je zaštita od evikcije propisana zakonom i primenjuje se u svakom slučaju, osim kada ugovorne strane izričito isključuju njenu primenu.

 • SUNCOKRET

  26.8.2022 #1 Author

  Svakako treba zaštiti kupca jer prodavac nekada namerno može da sakrije rizike.

  Odgovori

 • JANA

  26.8.2022 #2 Author

  Sve je manje vise poznato notari sve to zavrsavaju brzinski

  Odgovori

 • Anna

  26.8.2022 #3 Author

  Bez advokata nikako ne treba kretati u kupovinu nepokretnosti.

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.8.2022 #6 Author

  Bez advokata nista…

  Odgovori

 • Dea

  26.8.2022 #7 Author

  Najbolje nikako

  Odgovori

 • Milovan94

  27.8.2022 #8 Author

  Kakva je situacija najbolje da se i ne kupuju.

  Odgovori

 • Tina

  27.8.2022 #10 Author

  Ne treba kupovati tako nesto

  Odgovori

 • MARA

  27.8.2022 #11 Author

  Najbolje platiti dobrog advokata..

  Odgovori

 • DANIJELA

  27.8.2022 #12 Author

  Vreme za kupovinu nekretnine i nije bas idealno jer su cene visoke i nemaju nameru da stanu.

  Odgovori

 • kaćica

  27.8.2022 #13 Author

  Pitanje je da li uopste kupovati.

  Odgovori

 • BRANA19

  28.8.2022 #14 Author

  Bas vala , najbolje i ne kupovati.

  Odgovori

 • Moon

  28.8.2022 #15 Author

  Advokat sve resava

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...