u zemljama zapadne evrope opala ulaganja iz druge svetske ekonomije

Mađarska privlači kineske investicije

EUInvesticijeNovacRegion

7.6.2024 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mađarska privlači kineske investicije Mađarska privlači kineske investicije
Kineske investicije u Evropi (27 članica EU i Velika Britanija) smanjene su u 2023. na najniži nivo od 2010. godine, na 6,8 milijardi evra,... Mađarska privlači kineske investicije

Kineske investicije u Evropi (27 članica EU i Velika Britanija) smanjene su u 2023. na najniži nivo od 2010. godine, na 6,8 milijardi evra, pokazala je nova analiza Rodium grupe i Mercator instituta za kineske studije (MERICS).

U 2022. Kina je u posmatranih 28 zemalja investirala 7,1 milijardu evra, navodi se u analizi „Sve manje investicija, postaju koncentrisanije – kineske direktna strana ulaganja u Evropi 2023“, prenosi Beta.

Vrednost kineskih integracija i akvizicija smanjena je za 58 odsto, na samo 1,5 milijardi evra. Tome su doprinele ekonomske teškoće Kine i stroga kontrola kapitala, uz pojačanu kontrolu stranih ulaganja u Evropi.

Istovremeno je udeo grinfild investicija porastao na 78 odsto sa 51 odsto u 2022. čemu su doprineli projekti privatnih firmi CATL, AESC i Huayou Cobalt, koje su investirale u fabrike baterija u Mađarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Zahvaljujući ulaganjima u električna vozila, Mađarska je postala „top destinacija“ za kineske investicije, ističe se u analizi. U 2023. Mađarska je apsorbovala 44 odsto kineskih direktnih stranih investicija u posmatranim zemljama Evrope.

Više od dve trećine kineskih stranih investicija (69 odsto) završilo je 2023. u sektoru električnih vozila prema 41 odsto godinu dana ranije i investicije se generalno kreću duž lanca vrednosti električnih vozila.

Navodi se i da su kineski dobavljači inputa za baterije, kako što su katode i anode, najavili dva grinfild projekta vredna po više od milijardu evra za koje se očekuje da počnu 2024.

Kompanija BYD objavila je planove za proizvodnju elektručnih vozila u Mađarskoj do 2026.

Kada je reč o sektorima zdravstva, robe široke potrošnje i ICT, kineska ulganja u Evropi ostala su relativno stabilna i u periodu 2021-2023. Ti sektori privlačili su, u proseku, tri milijarde evra kineskih direktnih stranih ulaganja godišnje.

Najveće interesovanje bilo je za medicinske uređaje koji su pokrivali dve trećine ulaganja u zdravstveni sektor u periodu između 2021. i 2023.

U međuvremenu se geografski i sektorski obim režima skrininga investicija u Evropi širi i EU radi na većoj doslednosti i široj nadležnosti regulativa o skriningu. To znači da će kineske firme koje žele da investiraju u strateške sektore u Evropi moći da očekuju snažnije regulatorne kontrole.

Analitičari na kraju predviđaju da će smanjenje kineskih investicija u Evropi i dalje ublažavati tekuća ulaganja u sektor električnih vozila ali ne očekuju značajniji rast ulaganja.

„Umesto toga, investicije će verovatno ostati na niskom nivou zbog slabe finansijske pozicije kineskih firmi i pojačanog nadzora evropskih vlada. Kineske firme moraju da procene prilike na tržištu u Evropi i u svetlu rastućih trgovinskih tenzija EU i Kine“, zaključuje se u analizi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.