Potvrđena odluka suda

Montenegro Airlines ostao bez 6,8 miliona evra

NovacRegion

8.12.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Montenegro Airlines ostao bez 6,8 miliona evra Montenegro Airlines ostao bez 6,8 miliona evra
Montenegro Airlines (MA) u stečaju nema pravo na naknadu 6,8 miliona evra koje je tražio od kompanije To Montenegro na račun carine za dva... Montenegro Airlines ostao bez 6,8 miliona evra

Montenegro Airlines (MA) u stečaju nema pravo na naknadu 6,8 miliona evra koje je tražio od kompanije To Montenegro na račun carine za dva aviona Embraer, potvrdio je Apelacioni sud.

MA je od irske kompanije Celestial Aviation Trading na lizing uzeo dva aviona, a ovaj iznos je plaćen Upravi prihoda i carina (UPC) kroz postupak privremenog carinjenja, prenosi Mina pozivajući se na Pobjedu.

Vlada je početkom 2021. godine, nakon gašenja MA, otkupila od Iraca avione za 21,78 miliona dolara, pa je njihov vlasnik postao To Montenegro.

Kako ova kompanija tada nije plaćala dodatnu carinu, iz MA su smatrali da su oni umesto njih regulisali tu obavezu, zbog čega su tražili da im taj novac vrati, imajući u vidu da je država oslobodila To Montenegro carine. Apelacioni sud je potom ocenio da je Privredni donio pravilnu odluku da MA nema pravo da od To Montenegra traži ovu naknadu.

Kako se navodi u odluci, izvršavanjem svoje zakonske obaveze navedenim osnovom tužilac, kako to pravilno nalazi prvostepeni sud, nije učinio izdatak za tuženog, već ispunio svoju zakonsku obavezu prema državi u datom trenutku i po postojećem pravnom osnovu.

„Činjenica da tuženi, koji je kasnije kupio iste te vazduhoplove od prodavca čije je sedište van Crne Gore, državi eventualno nije platio carinu za uvoz ta dva vazduhoplova, kao i eventualna činjenica da ga je država oslobodila plaćanja tog iznosa carine, ne uspostavlja pravni odnos, pa ni navedenim osnovom iz tužbe, između tužioca i tuženog, kako to pogrešno rezonuje tužilac, već se te činjenice tiču odnosa tuženog i države, kako je to pravilno i zaključio prvostepeni sud“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

 • SUNCICA

  10.12.2023 #1 Author

  uvek ima nekih rupa u zakonu

  Odgovori

 • CIGI

  10.12.2023 #2 Author

  Sta radite bre dok derete narod za relaciju Bgd Tv

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.