ŠTA OČEKUJETE U DRUGOJ POLOVINI 2022: Nikola Vuković

Ne postoji magična formula

BankeBiznisBolji posaoInvesticijeNovacPoslovanje

5.8.2022 11:03 Autor: Marko Andrejić 5

Ne postoji magična formula Ne postoji magična formula
Nikola Vuković za sebe kaže da je po zanimanju kreativac, dijagnoza – preduzetnik, a za dušu i ljubav prema sebi i drugima predsednik Udruženja... Ne postoji magična formula

Nikola Vuković za sebe kaže da je po zanimanju kreativac, dijagnoza – preduzetnik, a za dušu i ljubav prema sebi i drugima predsednik Udruženja mladih privrednika Srbije. On je takođe neobjavljeni pesnik, nedorečeni pisac, amaterski glumac, recitator, turistički vodič koji nije obnovio licencu, bivši odbojkaš, kolega, prijatelj, suprug.

Radni dan provodi u cipelama Managing Partnera kompanije Evoke Group u okviru koje postoji boutique marketing agencija, web 3.0 agencija, kreativni studio i inkubator internih projekata. Slobodno vreme provodi u druženju sa suprugom, psom, prijateljima, kao i u čitanju, praćenju Premier lige, prilika za investiranje, podcast scene i generalno sveta oko nas.

Pitali smo našeg sagovornika kakva su njegova ekonomska predviđanja do kraja godine.

Šta očekujete do kraja 2022. godine u ekonomskom smislu?

– Evidentno je da je u toku “pucanje balona” prouzrokovano globalnom pandemijom virusa Covid-19. Veliki broj ekonomskih mera nastalih na svim nivoima će morati da se kompenzuje. Informacije koje konzumiramo u medijima govore da nas očekuje nepredvidljiva jesen, ali verujem da će kao i u svim krizama ista najviše uticati na mikro i male privredne subjekte.

Ne mislim da postoji magična formula pomoću koje možemo da se pripremimo za potencijalnu krizu, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu. Svako od nas, u svom mikro okruženju, imaće zadatak da se prilagodi, donosi agilne odluke i sarađuje sa drugima. Možda je to upravo i ključ – udruživanje, saradnja i tolerancija.

Da li biste uzeli kredit u ovom trenutku? Ako biste morali da se opredelite za zajam, koji bi dolazio u obzir i pod koijm uslovima?

– Smatram da je uzimanje kredita potpuno normalna pojava i odlučio bih se na isti i privatno i poslovno ukoliko za to bude potrebe, nevezano od trenutne situacije. Nadam se da kompanije neće imati potrebu da uzimaju kredite za likvidnost, već isključivo za investicije i razvojne projekte.

Trenutno nemam u planu, ali ako bih uzimao, verovatno bi to bio kredit sa fiksnom kamatnom stopom, ukoliko je kratkoročni, odnosno sa varijabilnom, ukoliko je u pitanju dugoročni kredit. Povećanje kamatnih stopa se dešava i desiće se u narednom periodu, ali verujem da neće ostati na tom nivou na duži rok.

Koji je trenutno najbolji način (i valuta) za štednju – banke, investicije, nekretnine…?

– Mislim da nisam dobar sagovornik za konkretno ovo pitanje. U razvojnim godinama sam, kako privatno, tako i po pitanju karijere, i smatram da je štednja samo zarobljen operativni novac koji gubi vrednost svakim novim danom.

Ukoliko pričamo o valutama, na ličnom planu gledam da deo novca imam i u kriptovalutama, što može da se tretira zapravo kao određeni tip štednje, ali ga ja posmatram kao investiciju. Nisam siguran ni u jednu fiat valutu i iskreno ni dovoljno upućen i edukovan da bih mogao da dajem mišljenje.

U kom pravcu očekujete da će se kretati tržište rada? Da li poslodavce čeka pritisak zaposlenih zbog aktuelne rastuće inflacije ili će se radnici truditi da sačuvaju posao „po svaku cenu“?

– Verujem da ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje. Zavisi od industrije, tipa kompanije, broja zaposlenih u kompaniji i još mnogobrojnih pokazatelja. Smatram da poslodavci treba aktivno da prate inflaciju i ostale makroekonomske pokazatelje i da shodno tome donose odluke koje su u najboljem interesu kompanije, a samim tim uzročno-posledično i zaposlenih kao esencije svake kompanije.

Čuo sam za pozitivne primere kompanija koje su samoinicijativno povećale zarade zaposlenih procentualno za promenu stope inflacije. Ipak, nažalost, smatram da će u većini kompanija u našoj zemlji zaposleni biti oni koji će kucati na vrata da traže promenu. Sve dok razgovaramo o tome transparentno i delimo jedni sa drugima svoje potrebe, verujem da je sve rešivo. Ukoliko pak nema zdrave i direktne komunikacije, postoji šansa da će tržište rada koje već jeste fluktuirajuće postati još nestabilnije.

Kako ćete se grejati naredne zime?

– Ne znam. Nadam se na struju. Kod kuće, u stanu u kome živim, imam dve opcije – gas i struja. U poslovnom prostoru – struja. Verujem da niko ne zna šta nas čeka tačno, ali svakako na to gledam kao na nešto na šta ne mogu uticati.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.