Ruska valuta najbolja u svetu ove godine u odnosu na dolar

Pad vrednosti rublje

NovacSvet

27.12.2022 11:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad vrednosti rublje Pad vrednosti rublje
Ruska rublja oslabila je u utorak boreći se da konsoliduje blagi oporavak od prošlonedeljnog pada vrednosti, dok se tržište miri sa izgledima za niže... Pad vrednosti rublje

Ruska rublja oslabila je u utorak boreći se da konsoliduje blagi oporavak od prošlonedeljnog pada vrednosti, dok se tržište miri sa izgledima za niže prihode od izvoza usled ograničenja cene ruske nafte.

Rublja je prošle nedelje izgubila oko osam odsto vrednosti u odnosu na dolar nakon što je stupio embargo na uvoz nafte, odnosno ograničenja njene cene do 60 dolara po barelu. Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je da je nedavni pad vrednosti nacionalne valute u vezi sa oporavkom uvoza, prenosi Reuters.

Rublja je u utorak ujutru oslabila za 1,2 odsto u odnosu na dolar, na 70,10 rubalja za jedan dolar, ali je i dalje daleko od prošlonedeljnog osmomesečnog minimuma od 72,63. Analitičari ocenjuju da će u poslednjoj nedelji ove godine rublja biti izuzetno nestabilna, zbog promenjenih trgovinskih tokova i povećanog pritiska sankcija.

Očekuje se da će rublja u tom periodu fluktuirati u rasponu od 68 do 71 prema dolaru. U odnosu na evro, rublja je u utorak izgubila 1,1 odsto vrednosti na 74,35, dok je u odnosu na kineski juan pala za 1,9 procenata na 9,95.

Ipak, rublja ostaje svetska valuta sa najboljim učinkom u odnosu na dolar u ovoj godini, podržana kontrolom kapitala i smanjenjem uvoza. Sada, kada izvoz i prihodi opadaju, slabija rublja je korisnija, naveo je prvi potpredsednik ruske vlade Andrej Belousov, preneo je TASS.

„Jaka rublja je odigrala svoju ulogu. U ovim uslovima bilo bi dobro da imamo kurs rublje do 70 do 80 za dolar“, rekao je Belousov. Sirova nafta Brent, globalno merilo za glavni ruski izvoz poskupela je za oko 0,7 odsto na 84,50 dolara za barel, dok su ruski berzanski indeksi bazirani na rubljama ostali manje više nepromenjeni.

  • Jovana24

    28.12.2022 #1 Author

    Toliko o evropskim planovima unistavanja ruske ekonomije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...