Korporacije oporavile poslovanje u prošloj godini

Prihod kompanija sa najlikvidnijim akcijama na Beogradskoj berzi uvećan blizu 43 odsto

BerzaFirme u fokusuNovacPoslovanjePreduzetnikU fokusu

20.5.2022 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Prihod kompanija sa najlikvidnijim akcijama na Beogradskoj berzi uvećan blizu 43 odsto Prihod kompanija sa najlikvidnijim akcijama na Beogradskoj berzi uvećan blizu 43 odsto
Zbirni prihod kompanija čije su akcije najlikvidnije na Beogradskoj berzi uvećan je prošle godine za 42,7 odsto na 451,6 milijardi dinara, objavila je brokerska... Prihod kompanija sa najlikvidnijim akcijama na Beogradskoj berzi uvećan blizu 43 odsto

Zbirni prihod kompanija čije su akcije najlikvidnije na Beogradskoj berzi uvećan je prošle godine za 42,7 odsto na 451,6 milijardi dinara, objavila je brokerska kuća Momentum Securities.

„Korporacije na Beogradskoj berzi iz indeksne korpe Belex15 oporavile su poslovanje u 2021. godini, pre svega usled ukidanja većine pandemijskih restrikcija, rasta cene sirove nafte i drugih sirovina na globalnom tržištu“, navedeno je u saopštenju, a prenosi Beta.

Dodaje se da je profit tih kompanija prošle godine ukupno iznosio 33,5 milijardi dinara, a godinu dana ranije 1,8 milijardi dinara.

Takvi rezultati su, kako je ocenjeno, daleko iznad postignutih pre korona krize, u 2019. godini, i posledica su pre svega doprinosa Naftne industrije Srbije (NIS) koja je ostvarila rekordne prihode i profit od 21 milijardu dinara, nakon gubitka od 7,6 milijardi u 2020. godini.

Sve kompanije iz indeksne korpe, među kojima su Impol Seval, Messer Tehnogas, Metalac, Jedinstvo Sevojno i Alfa Plam, osim Energoprojekt holdinga, imale su lane ekspanziju poslovanja i rekordne realizacije.

Dodaje se da su Impol Seval, Tehnogas i Metalac zabeležili rekordne profite otkada se kompanije kotiraju na tržištu.

Kako je naglašeno, dva predstavnika iz finansijskog sektora, Dunav osiguranje i Komercijalna banka, registrovali su blagi rast poslovanja. Uprkos rastu bruto premije od oko šest procenata, Dunav osiguranje je evidentiralo pad profita za 21 odsto usled velikog skoka likvidiranih šteta u segmentu životnog osiguranja.

Komercijalna banka ostvarila je nešto bolji konsolidovani profit, a poboljšanje neto rezultata bilo je izraženije na nivou matične kompanije.

 • N.N.

  20.5.2022 #1 Author

  Bravo za sve firme koje rastu

  Odgovori

 • kaćica

  20.5.2022 #2 Author

  Ove akcije su mi nesigurne jer cene stalno idu gore dole.

  Odgovori

 • Milovan94

  22.5.2022 #3 Author

  Odlična vest. Veliki trud ulažu firme da bi bile ovako uspešne i rastuće.

  Odgovori

 • IVAN

  22.5.2022 #4 Author

  Sve to varira

  Odgovori

 • MARA

  22.5.2022 #5 Author

  Videćemo šta će biti na kraju ove godine..

  Odgovori

 • VILENJAK

  22.5.2022 #6 Author

  Drago mi je da firme napreduju u ovom „ludom“ vremenu!

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.5.2022 #7 Author

  Svaka cast da u najtezim godina odlicno posluju…

  Odgovori

 • DANIJELA

  22.5.2022 #8 Author

  Malo je brzorastucih firmi, nazalost.Bilo bi nam svima bolje da ih je vise.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  22.5.2022 #9 Author

  S obzirom na situaciju, sve je to na klimavim nogama.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...