Unapređenje energetske efikasnosti i korišćenja OIE kroz saradnju dve zemlje

Slovačke kompanije zainteresovane za poslovanje u Srbiji

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

20.5.2022 12:39 Autor: Julijana Vincan 17

Slovačke kompanije zainteresovane za poslovanje u Srbiji Slovačke kompanije zainteresovane za poslovanje u Srbiji
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha saglasili su se tokom sastanka da odlične... Slovačke kompanije zainteresovane za poslovanje u Srbiji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha saglasili su se tokom sastanka da odlične odnose dve države treba da prati i bolja ekonomska saradnja, naročito kada je reč o poslovanju kompanija iz ove zemlje na srpskom tržištu.

Oni su razgovarali o unapređenju ekonomskih odnosa dve države, posebno u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE), saopšteno je iz resornog ministarstva.

„Srbija je novim zakonima iz oblasti rudarstva i energetike, koji su usvojeni prošle godine, napravila povoljniji okvir za investicije, što otvara prostor za nova ulaganja. Posebno je važan Zakon o korišćenju OIE, prvi takav zakon u Srbiji, koji je osnova za povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i u toj oblasti su dobrodošle i kompanije iz Slovačke. Unapređenje energetske efikasnosti i projekti koje sprovodimo u tom delu takođe su ključni segmenti naše energetske politike“, izjavila je ministarka.

Ambasador Slovačke Fedor Rosoha / Foto: Opština Stara Pazova

Kompanija Rokosan zainteresovana za saradnju

Kako je Rosoha ranije objasnio za Biznis.rs, slovačka kompanija Rokosan, koja se bavi proizvodnjom mineralnih đubriva, želi da izgradi fabriku u Srbiji i zaposli oko 200 ljudi, a i još neke firme žele da uđu u posao gasifikacije srpskog energetskog sistema.

„Pojedine slovačke kompanije već imaju istoriju poslovanja u Srbiji na tom polju (energetike), a ovde svakako treba da se unaprede termoelektrane i, recimo, zamene bioelektranama, koje su već ustanovljene, ali postoji interesovanje da se pojačaju njihove aktivnosti“, ocenjuje slovački ambasador.

On je tom prilikom otkrio da postoje zahtevi slovačkih kompanija da analiziraju srpsko tržište, kao i da postoji dosta prostora za saradnju u oblasti energije, zaštite životne sredine i infrastrukture.

„Postoji interesovanje kompanija za korišćenje mineralnih đubriva u Srbiji, što je veliki izazov trenutno za svaku vladu. Dakle, ima zaista mnogo načina da sarađujemo i verujem da ćemo pre ili kasnije postići nešto pozitivno“, smatra ambasador Rosoha.

Kako kaže, prvi koraci su već načinjeni kada je reč o saradnji naših zemalja, a to je, smatra on, urađeno formiranjem Mešovite komisije za ekonomsku saradnju. Takđe, na sastanku ministarke i ambasadora dogovoreno je da se intenziviraju razgovori o razvoju novih tehnologija, kao i organizovanje zajedničke konferencije na kojoj će srpske i slovačke kompanije predstaviti potencijale i mogućnosti za saradnju u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja OIE.

„To je susret kompanija koje su već na tržištu, kao i onih koje imaju interesovanja sa obe strane, i slovačke i srpske. Naredni korak je da se pređe u materijalizaciju tih razgovora, pošto smo trenutno na ‘teoretskom’ nivou, te je potrebno da se dogovoreno realizuje. Svakako vidim volju i interesovanje političara i kompanija da uđu u konkretne pregovore i sprovođenje dogovorenog“, naglasio je Rosoha za naš portal.

 • Dzebac

  20.5.2022 #1 Author

  Slovaci ovde mi u Slovacku, sve u krug.

  Odgovori

 • N.N.

  20.5.2022 #2 Author

  Bitno je da hoce da osnivaju firme kod nas, na taj nacin ce dobiti jeftinu radnu snagu

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.5.2022 #3 Author

  Strani ulagaci imaju bolje uslove za rad on nasih firmi,zato sve vise dolaze…

  Odgovori

 • kaćica

  20.5.2022 #4 Author

  Super vest bice novih radnih mesta.

  Odgovori

 • VERA

  22.5.2022 #6 Author

  I naši bi pod takvim uslovima otvarali firme.

  Odgovori

 • Milovan94

  22.5.2022 #7 Author

  Samo neka se što više ulaže.

  Odgovori

 • IVAN

  22.5.2022 #8 Author

  Samo nam jos oni fale.

  Odgovori

 • MARA

  22.5.2022 #9 Author

  Naši više neće morati da putuju..

  Odgovori

 • VILENJAK

  22.5.2022 #10 Author

  Zato što smo najjeftinija radna snaga…

  Odgovori

 • NATI29

  22.5.2022 #11 Author

  Samo nek se otvaraju firme

  Odgovori

 • FRUIT04

  22.5.2022 #12 Author

  A nasi strucnjaci nek rade svuda u svetu….

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  22.5.2022 #13 Author

  Mi smo im jeftina radna snaga

  Odgovori

 • DANIJELA

  22.5.2022 #14 Author

  Ma samo nek ulazu.

  Odgovori

 • NINO

  23.5.2022 #15 Author

  I oni culi da smo jefrina radna snaga hahaha

  Odgovori

 • Milisavka

  23.5.2022 #16 Author

  Jeftina radna snaga i sve im je dozvoljeno

  Odgovori

 • TINA

  23.5.2022 #17 Author

  Njima se sigurno isplati takvo ulaganje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...