Sektor usluga uneo optimizam u najveću evrosku ekonomiju

Privatni sektor brani Nemačku od recesije

EUNovac

23.4.2024 12:15 Autor: Vladimir Jokanović 2

Privatni sektor brani Nemačku od recesije Privatni sektor brani Nemačku od recesije
Privatni sektor Nemačke nadmašio je prognoze i neočekivano se vratio rastu u aprilu, prema preliminarnim procenama iz sveobuhvatnog istraživanja koje je objavljeno u utorak.... Privatni sektor brani Nemačku od recesije

Privatni sektor Nemačke nadmašio je prognoze i neočekivano se vratio rastu u aprilu, prema preliminarnim procenama iz sveobuhvatnog istraživanja koje je objavljeno u utorak.

HCOB nemački Flash kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) prešao je ključnu oznaku od 50 prvi put za 10 meseci, dostigavši 50,5 u poređenju sa 47,7 u martu. To je takođe nadmašilo procene od 48,5, prenosi ShareCast. Kompozitni PMI indeks prati sektore usluga i proizvodnje.

Indeks proizvodnje PMI porastao je na 42,2 sa 41,9 u prethodnom mesecu, iako su analitičari u anketi agencije Reuters predvideli 42,8. Prema oceni Hamburg Commercial Banke (HCOB), iako je proizvodnja ostala u kontrakciji, stopa smanjenja proizvodnje u fabrikama usporila se, a poverenje među proizvođačima dobara prema perspektivi dostiglo je najvišu vrednost za godinu dana.


Indeks za sektor usluga porastao je ovog meseca na 53,3 sa 50,1 u martu, što je takođe najviše u 10 meseci i iznad prognoze od 50,5. „Uzimajući u obzir PMI brojeve u našu procenu BDP-a, očekujemo da će BDP možda porasti za 0,2 odsto u drugom kvartalu, nakon procenjenog rasta od 0,1 odsto u prvom kvartalu,“ saopštila je HCOB.

Prema navodima iz izveštaja, sektor usluga može poslužiti kao katalizator za celokupnu ekonomiju. Kompanije za usluge pokazuju značajnu samopouzdanje. To se odražava u njihovim cenovnim strategijama, između ostalog i ukazuje na njihovo uverenje da mogu preneti nedavno povećanje ulaznih cena kupcima u većoj meri nego ranije.

„Kada je reč o cenama, stope inflacije kako ulaznih tako i izlaznih cena porasle su, ali su ipak uglavnom registrovane u skladu sa njihovim dugoročnim prosekom. Ovo stoji u kontrastu sa kompanijama u sektoru proizvodnje, gde prodajne cene ostaju pod pritiskom“, navodi HCOB.

 • LENA

  23.4.2024 #1 Author

  To može imati pozitivan uticaj na celokupnu ekonomiju, a rast cena uz umjerenu inflaciju dodatno doprinosi stabilnosti.

  Odgovori

 • Stasa

  28.4.2024 #2 Author

  Odlicno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.