Rudarski gigant posmatra trku u ponudama

Rio Tinto nije odustao od preuzimanja kompanije Anglo American

InvesticijeNovacSvet

10.5.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rio Tinto nije odustao od preuzimanja kompanije Anglo American Rio Tinto nije odustao od preuzimanja kompanije Anglo American
Prema izveštaju australijskog Finansijskog pregleda, rudarski gigant Rio Tinto razmatrao je ponudu za britansku rudarsku kompaniju Anglo American, koja je sada na meti BHP... Rio Tinto nije odustao od preuzimanja kompanije Anglo American

Prema izveštaju australijskog Finansijskog pregleda, rudarski gigant Rio Tinto razmatrao je ponudu za britansku rudarsku kompaniju Anglo American, koja je sada na meti BHP Grupe koja želi da je preuzme u za 39 milijardi dolara.

Izvori bliski kompaniji Rio Tinto navode da „menadžment nije isključio mogućnost da se uključi u trku za deo ili celokupno preuzimanje rudarske grupe, kao i da i dalje prati situaciju iz dana u dan“. U izveštaju nije navedeno zašto Rio Tinto nije predao ponudu, prenosi Reuters.

Akcije BHP Grupe pale su za 0,4 odsto, dok je Rio Tinto trgovao stabilno. Indeks australijskog rudarstva takođe je bio stabilan rano u petak. Anglo je odbio ponudu BHP-a, navodeći da ona značajno potcenjuje vrednost britanske kompanije.

BHP ima rok do 22. maja da podnese formalnu ponudu prema pravilima preuzimanja u Velikoj Britaniji. Ranije ovog meseca mediji su izvestili da i Glencore razmatra opcije za moguće preuzimanje Anglo Americana, što bi moglo da pokrene trku u ponudama.

BHP i Rio Tinto blisko sarađuju na rudnicima Escondida i Resolution Copper, u kojima obe kompanije imaju udeo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...