trguju u nacionalnim valutama

Rusija i Iran ne koriste SWIFT u međusobnim transakcijama

NovacSvet

10.1.2024 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rusija i Iran ne koriste SWIFT u međusobnim transakcijama Rusija i Iran ne koriste SWIFT u međusobnim transakcijama
Iran i Rusija su zvanično prestali da koriste SWIFT sistem za direktne međubankarske transfere, saopštio je zamenik šefa Centralne banke Irana (CBI) Mohsen Karimi.... Rusija i Iran ne koriste SWIFT u međusobnim transakcijama

Iran i Rusija su zvanično prestali da koriste SWIFT sistem za direktne međubankarske transfere, saopštio je zamenik šefa Centralne banke Irana (CBI) Mohsen Karimi.

On je naveo da je kompanijama u obe zemlje omogućeno da trguju u svojim nacionalnim valutama, umesto da koriste dolar ili evro, prenosi Mina.

“Bankama naše dve zemlje više nije potrebna Švajcarska za međusobnu komunikaciju i komercijalne banke obe zemlje mogu da uspostavljaju međusobne brokerske odnose. Iranski izvoznik sada može da naplaćuje ruskoj strani u rijalima i prima novac od njih preko ruskih banaka u Iranu”, rekao je Karimi, napominjući da sistem omogućava i plaćanje u ruskim rubljama.

SWIFT je bankarski sistem za razmenu poruka koji omogućava finansijske transfere širom sveta. Nakon početka rata u Ukrajini, ruske banke su isključene iz SWIFT-a.

Tagovi
NOVAC RUSIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.