Prvi korak u finansiranju Kijeva u poslednjih nekoliko meseci

SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara

NovacSvet

13.3.2024 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 2

SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara
Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 300 miliona dolara. Paket uključuje nabavku... SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara

Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 300 miliona dolara. Paket uključuje nabavku artiljerijskih granata i municije za raketne sisteme HIMARS.

Ova suma je dodeljena jer su američke vlasti mogle da zaključe ugovore o nabavci naoružanja kako bi popunile svoje rezerve po povoljnijim uslovima od očekivanih, naveo je Salivan, preneo je Reuters. On je istakao da će dodeljeni paket za ukrajinsku vojsku biti dovoljan samo za „kratki period“.

„Ta municija će omogućiti ukrajinskim topovima da pucaju neko vreme, ali samo na kratko. Ovo nije ni blizu dovoljnog da bi se zadovoljile ukrajinske borbene potrebe i neće osigurati da Ukrajina ne ostane bez municije“, rekao je Salivan.

Mediji su ranije izvestili da će paket američke vojne pomoći biti vredan 400 miliona dolara. Novi paket predstavlja prvi korak SAD u poslednjih nekoliko nekoliko meseci u okviru obezbeđivanja oružja Ukrajini. Kongres od oktobra raspravlja o projektu pružanja finansijske pomoći Ukrajini.

Prvobitno je predviđeno izdvajanje 118 milijardi dolara za podršku Ukrajini (60 milijardi dolara), Izraelu (14,1) i Tajvanu (4,83) kao i mere za jačanje američkih granica (20,23 milijarde dolara). Sredinom februara, Senat je odobrio još jedan dokument kojim se dodeljuje 95 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, ali ga Predstavnički dom nije stavio na glasanje.

 • SHALIMAR

  13.3.2024 #1 Author

  Pa naravno pred izbore u Rusiji sve se sistemski radi…

  Odgovori

 • CAPRIBIZ

  22.3.2024 #2 Author

  Nek oni prvo povedu računa o svojim građanima i svom nepostojećem zdravstvu… Kada bi te pare što daju na ratove uložili u zdravstvo verujem da bi SAD bile mnogo bolje mesto za život…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...