Očekuje se da će Argentina i Haiti imati najgore rezultate ove godine

Svetska banka revidira prognozu rasta za Latinsku Ameriku i Karibe na dva odsto

BankeNovacSvet

5.10.2023 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svetska banka revidira prognozu rasta za Latinsku Ameriku i Karibe na dva odsto Svetska banka revidira prognozu rasta za Latinsku Ameriku i Karibe na dva odsto
Svetska banka revidirala je prognozu ekonomskog rasta regiona Latinske Amerike i Kariba za 2023. godinu na dva odsto, u odnosu na prethodnu projekciju od... Svetska banka revidira prognozu rasta za Latinsku Ameriku i Karibe na dva odsto

Svetska banka revidirala je prognozu ekonomskog rasta regiona Latinske Amerike i Kariba za 2023. godinu na dva odsto, u odnosu na prethodnu projekciju od 1,7 odsto u junu.

„Latinska Amerika i Karibi (LAC) nastavljaju da se suočavaju sa istim izazovima ekonomskog oporavka nakon pandemije, stalno većeg duga i inflatornih pritisaka koji proističu iz različitih izvora koji utiču na mnoge regione sveta“, navodi se u svom ekonomskom pregledu izveštaja za ovaj region.

Dok se BDP u zemljama Centralne i Južne Amerike brzo vratio i premašio nivoe pre pandemije korona virusa, one su i dalje u procesu približavanja svom trendu pre pandemije, navodi banka, prenosi Anadolu Agency.

Međutim, zemlje u regionu se suočavaju sa određenim poteškoćama, kao što su visoke kamatne stope i meke cene roba koje vrše pritisak na ekonomski rast, navodi se u saopštenju.

„Dobro utemeljeni politički odgovori doveli su u velikoj meri do oporavka zaposlenosti i gubitka prihoda od pandemije i pada stope inflacije. Međutim, region se suočava sa trostrukim izazovima niskog rasta, ograničenog fiskalnog prostora i nezadovoljstva građana koji se međusobno potkrepljuju“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će Argentina i Haiti imati najgore rezultate ove godine sa ekonomskim padom od 2,5 odsto za svaku zemlju. Očekuje se da će privreda Gvajane porasti za 29 odsto.

  • ŽIZI

    8.10.2023 #1 Author

    Sistematsko uništavanje država

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...