I dalje se osećaju posledice bregzita

Veliku Britaniju će skupo koštati nove granične procedure

NovacSvet

20.5.2024 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Veliku Britaniju će skupo koštati nove granične procedure Veliku Britaniju će skupo koštati nove granične procedure
Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgađanja, morati potrošiti najmanje šest milijardi američkih dolara na sprovođenje graničnih procedura nakon Bregzita, objavio je parlamentarni... Veliku Britaniju će skupo koštati nove granične procedure

Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgađanja, morati potrošiti najmanje šest milijardi američkih dolara na sprovođenje graničnih procedura nakon Bregzita, objavio je parlamentarni odbor za finansije.

Britanci su izlazak iz Evropske unije (EU) izglasali 2016. godine, ali tek su ove godine donesena nova pravila o graničnim kontrolama kako bi budući lanci snabdevanja funkcionisali.

Prva faza koja podrazumeva uvođenje dodatnih sertifikata stupila je na snagu 31. januara. Druga je počela 30. aprila uvođenjem fizičkih kontrola u lukama. Treća, koja uključuje deklaracije o sigurnosti, predviđena je za 31. avgust, prenosi Mina.

Odbor je naveo da je vlada procenila kako će joj trebati šest milijardi doalra za 13 glavnih mera koje bi trebalo da omoguće protok robe preko granice i za unapređenje sprovođenja tih mera u budućnosti.

Vlada je pet put odgađala primenu punih graničnih kontrola od isteka prelaznog perioda za izlazak iz Unije 31. decembra 2020.

“To je izazvalo nesigurnost poslovne zajednice, dodatke troškove vladi i lukama, te povećalo rizike za biosigurnost u Britaniji”, naveo je odbor.

 • AJA

  20.5.2024 #1 Author

  Sasvim razumljivo.

  Odgovori

 • SUNCE

  21.5.2024 #3 Author

  Sama cinjenica da su Englezi izasli iz EU govori da se Evropi ne pise dobro jer pacovi prvi beze sa broda.

  Odgovori

 • LULELUKA

  22.5.2024 #4 Author

  to im je sto im je…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *