Sporazum izostao zbog spora oko uvoza govedine

Velika Britanija i Kanada prekinule trgovinske pregovore

Svet

26.1.2024 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 4

Velika Britanija i Kanada prekinule trgovinske pregovore Velika Britanija i Kanada prekinule trgovinske pregovore
Velika Britanija napustila je bilateralne trgovinske pregovore sa Kanadom u vezi sa novim pravilima trgovine nakon Brexita, što je jedan stručnjak opisao kao „udarac... Velika Britanija i Kanada prekinule trgovinske pregovore

Velika Britanija napustila je bilateralne trgovinske pregovore sa Kanadom u vezi sa novim pravilima trgovine nakon Brexita, što je jedan stručnjak opisao kao „udarac na trgovinsku priču vlade“ u Londonu.

Kanada je saopštila da je do prekida pregovora došlo zato što je Velika Britanija insistirala na održavanju ograničenja na svoje poljoprivredne proizvode, od kojih je govedina tretirana hormonima stalni problem, prenosi Guardian. Spor oko govedine bio je ključni faktor neuspeha pregovora.

Britanski automobili uvezeni u Kanadu biće predmet carinjenja od kraja aprila, a Otava je početkom godine uvela carinu od 245 odsto na britanske sireve stilton i čedar, koji se dopremaju preko postojeće kvote za uvoz iz zemalja koje nisu u EU.

Britanska vlada saopštila je da zadržava pravo da pauzira pregovore sa bilo kojom zemljom, ako se ne postigne napredak. Kanadsko Ministarstvo trgovine izrazilo je razočaranje zbog prekida pregovora, navodeći da je odluka Londona da nastavi da održava barijere za pristup tržištu za kanadsku poljoprivrednu industriju zakočila pregovore.

Britanski direktor Evropskog centra za međunarodnu političku ekonomiju Dejvid Henig (David Henig) rekao je da nije iznenađen da Velika Britanija nije uspela da postigne dogovor sa „uporno teškim pregovaračkim partnerima“, kao i da je to „udarac za trgovinsku priču vlade“ i premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...