Udruženje radnika na internetu dobilo poziv za sastanak sa predstavnicima vlasti

Da li će država prihvatiti predlog frilensera da se produži sadašnji način oporezivanja?

PoreziPoslovanjePreduzetnik

12.11.2021 11:14 Autor: Ljiljana Begović 0

Da li će država prihvatiti predlog frilensera da se produži sadašnji način oporezivanja? Da li će država prihvatiti predlog frilensera da se produži sadašnji način oporezivanja?
Nakon što je Udruženje radnika na internetu (URI) poslalo Vladi Srbije predlog za rešenje statusa frilensera, dobili su poziv za učešće na drugom sastanku... Da li će država prihvatiti predlog frilensera da se produži sadašnji način oporezivanja?

Nakon što je Udruženje radnika na internetu (URI) poslalo Vladi Srbije predlog za rešenje statusa frilensera, dobili su poziv za učešće na drugom sastanku radne grupe, kao i poziv na sastanak sa predstavnicima vlade 15. novembra.

“Danas smo dobili poziv da se sastanemo sa predstavnicima vlade u ponedeljak, a očekujemo i  formalno pismo. Takođe, stigao je i poziv na održavanje drugog sastanka radne grupe svim učesnicima za naredni utorak. Nadamo se da ćemo uspeti u tome da naš zahtev bude prihvaćen i da svi radnici na internetu mogu da nastave da rade dok se zakonski, na adekvatan i fer način, ne reši naš status i uvede održiv poreski model”, navode iz URI.

Kako je za naš portal izjavila članica radne grupe za donošenje rešenja za frilensere ispred URI, Tamara Petrović, vreme za koje treba da se reši sadašnji status odnosno način oporezivanja frilensera, je nedovoljno i prekratko.

Udruženje radnika na internetu predalo je zahtev vladi da se važeći model oporezivanja produži na naredne dve godine. Radna grupa za pronalaženje rešenja zakonskog statusa frilensera se samo jednom sastala, a do kraja godine biće donet i novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, te smatramo da važeći model oporezivanja usvojen u maju treba da ostane u Zakonu o porezu na dohodak građana koji počinje da važi 1. januara 2022. godine.

Petrović navodi da će izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana biti usvojene do kraja godine, te je neophodno da ono što važi sada bude produženo na još dve godine.

Foto: Tanjug

Razlog zbog koga su predložene dve godine za zadržavanje statusa, odnosno istog poreskog modela su to što se prema rečima naše sagovornice sledeće godine održavaju izbori, dok nova vlada može biti operacionalna tek sledeće jeseni.

“Do tada ćemo verovatno biti u nekoj novoj Radnoj grupi povodom istog problema. Nema ničeg čudnog da se uslovi produže na dve godine i bilo bi dobro, po meni i mišljenju mnogih frilensera, da ovaj poreski model, ili neki sličan kada je reč o poreskom opterećenju, bude trajan“, kaže Petrović.

Radna grupa prema rešenju koje je dostavljeno udruženjima frilensera trebalo bi da pripremi predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko online platformi, odnosno frilensera.

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

Podsetimo, vlada je prethodno sa frilenserima postigla dogovor da do 1. januara 2022. godine plaćaju poreze i doprinose kvartalno, uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...