Ministarstvo još nije poslalo poziv radnicima na internetu

Frilenseri insistiraju na učešću u radnoj grupi za izradu novog zakona

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

12.8.2021 10:01 Autor: Ljiljana Begović

Frilenseri insistiraju na učešću u radnoj grupi za izradu novog zakona Frilenseri insistiraju na učešću u radnoj grupi za izradu novog zakona
Predsednik Udruženja radnika na internetu (URI) Miran Pogačar izjavio je juče, prema pisanju medija, da frilenseri od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna... Frilenseri insistiraju na učešću u radnoj grupi za izradu novog zakona

Predsednik Udruženja radnika na internetu (URI) Miran Pogačar izjavio je juče, prema pisanju medija, da frilenseri od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nisu dobili poziv za učešće u radnoj grupi za izradu zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji bi trebalo da reguliše i njihove poreske obaveze.

Tamara Petrović, takođe predstavnica URI, kaže za Biznis.rs da sve svoje napore trenutno usmeravaju na formiranje radne grupe u kojoj će se odlučivati o novom zakonu koji bi trebalo da reši status frilensera u Srbiji.

„Udruženje je sprovelo opsežnu anketu o trenutnim problemima i očekivanjima radnika na internetu u pogledu budućeg zakona. Očekujemo uskoro poziv Vlade kako bismo počeli rad na zakonu. Kao i do sada, na raspolaganju imamo kako institucionalne, tako i vaninstitucionalne vidove borbe i Udruženje radnika na internetu će uraditi sve što je u njegovoj moći da radnicima na internetu omogući pravedne i dostojanstvene uslove rada“, objašnjava Petrović.

Ona dodaje da će, ako uskoro ne budu dobili poziv za učešće u radnoj grupi za izradu zakona o fleksibilnim oblicima rada, biti prinuđeni da dopisom podsete nadležne državne institucije na dogovor koji je usladio nakon protesta.

„Još početkom marta naše udruženje dobilo je poziv iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darije Kisić Tepavčevič, za učešće u radnoj grupi za pripremu novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada, ali do danas ta grupa nije oformljena, odnosno još uvek nismo dobili poziv na prvi radni sastanak. Kako je najavljeno od strane predstavnika vlade, i premijerke i ministra finansija, predviđeno je da ovaj zakon koji će urediti status frilensera, stupi na snagu 1. januara 2022. godine. Naravno, veoma smo zabrinuti da li će zakon biti donet na vreme i još više kakva će rešenja on propisati, vreme teče, a radne grupe nema u kojoj bismo zastupali interese radnika na internetu i njihovog budućeg zakonskog statusa“, navodi Petrović.

Podsetimo, Vlada Srbije je 21. aprila postigla dogovor sa frilenserima o naplati poreza koji podrazumeva da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja zakona.

Na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara. Normirani troškovi priznaju se u visini od 50 odsto ostvarenog prihoda, ne obračunava se kamata do dana donošenja rešenja Poreske uprave. Frilenseri će dugovane poreze i doprinose plaćati u 120 jednakih mesečnih rata u toku narednih 10 godina.

Precizirano je da oni frilenseri koji mesečno zarađuju do 64.000 dinara neće imati obavezu da plaćaju poreze i doprinose koje nisu platili iz prethodnog perioda.

Sastanak i konsultacije
Foto: Unsplash.com

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je dogovoreno da od 1. januara 2022. godine frilenseri plaćaju poreze i doprinose kvartalno, uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

„Oni koji zarađuju više imaju dovoljno vremena do 1. januara 2022. godine da svoje poslovanje usaglase sa postojećim zakonskim normama i da se registruju kao preduzetnici, da osnuju svoje pravno lice, svoj d.o.o ili na bilo koji drugi način regulišu svoj status“, navodi Mali.

Dogovoreno je i da se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.