Frilenseri ne odustaju svojih zahteva

Protest zbog retroaktivne naplate poreza i doprinosa

PoreziPreduzetnik

6.8.2021 17:28 Autor: Ljiljana Begović 0

Protest zbog retroaktivne naplate poreza i doprinosa Protest zbog retroaktivne naplate poreza i doprinosa
Udruženje „Internet radnici Srbije – IRS“ organizovalo je ispred Skupštine Srbije protestni performans pod sloganom „Borba bez podela je pobeda za svakoga“, kojim su... Protest zbog retroaktivne naplate poreza i doprinosa

Udruženje „Internet radnici Srbije – IRS“ organizovalo je ispred Skupštine Srbije protestni performans pod sloganom „Borba bez podela je pobeda za svakoga“, kojim su najavili nastavak borbe za ukidanje dugovanja za poreze i doprinose od 2015. godine.

Iz ovog udruženja za Biznis.rs kažu da su na protestima istakli dva najvažnija zahteva, a to su obustava naplate poreza i doprinosa od 2015. godine, kao i pronalaženje budućeg, fer i održivog, modela poreskog tretmana za zajednicu internet radnika.

„Usvojenim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, internet radnicima je, ono što je inače zakonska obaveza Vlade Srbije, odnosno minimalni neoporezivi iznos i normirani troškovi od 43 do 50 procenata, predstavljeno kao ustupak. Zaboravlja se da od 1. januara 2022. godine postoji obaveza tekućeg poreskog opterećenja uz obavezu otplate rate reprograma navodnog starog duga, što će većinu naših kolega dovesti u situaciju egzistencijalne ugroženosti zbog nestalnih prihoda i nesigurnog zaposlenja“, naglašavaju naši sagovornici.

Početkom marta Udruženje radnika na internetu kao i Udruženje preduzetnika i frilensera Srbije kao predstavnici internet zajednice postigli su dogovor sa predstavnicima nadležnih ministarstava od kojih je jedan od najvažnijih bio i učešće u radnoj grupi koja će raditi na izradi nacrta predloga novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada.

Prema rečima Tamare Petrović iz Udruženja radnika na internetu radna grupa još uvek nije oformljena i frilenseri su zabrinuti za svoj budući status.

Deo frilensera nezadovoljan dogovorom oba udruženja

Predstavnici Udruženja „Internet radnici Srbije – IRS“ , nezadovoljni su postignutim dogovorom i žele da takođe budu uključeni u rad radne grupe.

„Naš cilj je učešće u radu radne grupe za donošene novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada, ali o tome možemo da razmišljamo tek nakon obustave naplate navodnih dugova unazad“, kažu iz IRS.

Na pitanje da li je moguć zajednički stav svih udruženja koja predstavljaju online zajednicu, iz IRS kažu da ne veruju u kredibilitet i legitimitet Udruženja radnika na internetu (URI) i Udruženja preduzetnika i frilensera Srbije (UPFS) da predstavljaju zajednicu internet radnika.

Podsetimo, Vlada Srbije je 21. aprila postigla dogovor sa frilenserima o naplati poreza koji podrazumeva da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja zakona.

Skupština Srbije usvojila je 28. aprila izmene Zakona o porezu na dohodak građana i dopunu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje se odnose na oporezivanje frilensera.

Na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara. Normirani troškovi priznaju se u visini od 50 odsto ostvarenog prihoda, ne obračunava se kamata do dana donošenja rešenja Poreske uprave. Frilenseri će dugovane poreze i doprinose plaćati u 120 jednakih mesečnih rata u toku narednih 10 godina.

Precizirano je da oni frilenseri koji mesečno zarađuju do 64.000 dinara neće imati obavezu da plaćaju poreze i doprinose koje nisu platili iz prethodnog perioda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...