Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Konačni sastanak sa ministarstvom zakazan za 5. februar

Frilenseri očekuju razrešenje problema oporezivanja

PoreziPreduzetnikU fokusu

3.2.2021 15:16 Autor: Ljiljana Begović 5

Frilenseri očekuju razrešenje problema oporezivanja Frilenseri očekuju razrešenje problema oporezivanja
Borba frilensera bi u narednim danima trebalo da dobije svoj epilog. Udruženje radnika na internetu objavilo je na svom zvaničnom Twitter profilu da je... Frilenseri očekuju razrešenje problema oporezivanja

Borba frilensera bi u narednim danima trebalo da dobije svoj epilog. Udruženje radnika na internetu objavilo je na svom zvaničnom Twitter profilu da je novi sastanak u okviru pregovora sa Vladom Srbije zakazan za petak 5. februar u 14 časova, u zgradi Vlade Srbije.

Predstavnici frilensera i Poreske uprave već su imali dva sastanka na kojima su predstavljeni argumenti obe strane i predlozi za rešavanje problema oporezivanja.

„Mi ćemo doći, a pozivamo i sve vas koji želite da iskažete protest zbog situacije u kojoj su se radnici na internetu našli i podršku našim pregovaračima, da dođete u petak nešto pre 14 časova ispred Vlade“, poručili su iz tog Udruženja i dodali da neće odustati od svojih zahteva.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu traže obustavu naplate poreza na zarade frilensera retroaktivno za poslednjih pet godina i donošenje novog zakona koji će tu oblast regulisati.

Programer
Foto: Pixabay.com

Podsetimo, problem oko oporezivanja frilensera u Srbiji traje od oktobra prošle godine kada su na naplatu svima onima koji se bave radom na internetu stigla rešenja o retroaktivnom plaćanju poreza za pet godina unazad.

Frilenseri žele da plaćaju poreze i doprinose, ali kada se njihov poreski i radni status adekvatno reguliše, rekla je Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu (URI).

Ona je istakla da su njihovi predlozi da se oporezivanje reguliše uz određivanje neoporezivog dela dohotka i po principu progresivnosti, dok u domenu radnih prava URI predlaže usvajanje leks specijalisa ili izmene Zakona o radu, kako bi se na odgovarajući način regulisala prava i obaveze frilensera, uključujući tu i pravo na bolovanje.

Nakon poslednjeg sastanka predstavnici Poreske uprave su naveli da će razmotriti predloge Udruženja radnika na internetu i da će nakon toga doneti odluku o daljim koracima.

 • dzordz

  4.2.2021 #1 Author

  to jednostavno treba resiti po zakonu i propisima.ne razumem u cemu je problem.

  Odgovori

  • dzordztisiidiot

   4.2.2021 #2 Author

   Pa pazite ovako, posto zakon i propis ne postoji to upravo pravi problem. Da ne jedes ceo zivot samo sendvice znao bi to.

   Odgovori

  • pera

   5.2.2021 #3 Author

   Zakon za frilenser jos nije donet, o tome se radi!

   Odgovori

  • Bocke

   5.2.2021 #4 Author

   Kom zakonu, iz onog vremena kad se internet u Srbiji nije koristio kao sredstvo za biznis nego samo za skidanje muzike i igrica?

   Odgovori

 • Jovana

  5.2.2021 #5 Author

  Frilanseri su se setili tek sada zakona koji im regulise status, a prethodnih godina nista nisu uradili da bi se taj zakon doneo, a radili su pod deviznom „ma nece nas uhvatiti“. Ima dosta nas koji smo prijavili firmu jer od cekanja da se uvede taj zakon nije bilo nista,a i Varagic i mnogi drugi je nebrojeno puta apelovao na se uredi taj zakon. Samo je pitanje njihovog neplacanja poreza, a opet u drugi plan je stavljen sam zakon za frilansere.Zasto niste ranije trazili zakon za freelansere??? Bilo bi bolje za sve. Bas me briga, platite sta dugujete!!! Godinama unazad su po youtube bili razni savetodavci za rad na internetu i svi su imali isti savet, da kad se izracuna koliko se placa porez, ne isplati se raditi, ali niko nije izlazio na ulice. Zasto!? Zato sto su mislili „bas me briga, nece nas uhvatiti“.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...