Stižu nove subvencije ugostiteljima

HORES zadovoljan podrškom, noćnim klubovima i barovima potrebna direktna pomoć

IzdvajamoPoslovanjePreduzetnikU fokusu

12.2.2021 08:01 Autor: Ljiljana Begović 0

HORES zadovoljan podrškom, noćnim klubovima i barovima potrebna direktna pomoć HORES zadovoljan podrškom, noćnim klubovima i barovima potrebna direktna pomoć
Vlada Srbije usvojila je treći, paket ekonomske podrške od 249 milijardi dinara, kojim je predviđena direktna novčana pomoć i građanima i privredi. Svaki preduzetnik... HORES zadovoljan podrškom, noćnim klubovima i barovima potrebna direktna pomoć

Vlada Srbije usvojila je treći, paket ekonomske podrške od 249 milijardi dinara, kojim je predviđena direktna novčana pomoć i građanima i privredi.

Svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće za tri meseca po 50 odsto minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara mesečno. Mera stupa na snagu od 1. marta ove godine, dok će prva isplata biti 8. aprila.

Pored 50 odsto minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku) dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije.

Isplata se odnosi na mesece april, maj i jun po 50 odsto minimalca, a u julu će biti isplaćena jedna cela minimalna zarada. Takođe, gradski hoteli dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES pozdravilo je odluku Vlade Republike Srbije, o trećem paketu pomoći.

„Mi smatramo da je ovo prava odluka i da je važan motiv za hotelijere da nastave sa radom, a ujedno i ohrabrujuća poruka za zaposlene. Većina zaposlenih u hotelskoj industriji zabrinuti su zbog nedostatka izgleda da će se situacija sa pandemijom uskoro normalizovati“, rekao je za portal Biznis.rs direktor HORES Georgi Genov.

Foto: Shutterstock

Naš sagovornik smatra da će ova mera značajno umanjiti negativne posledice korona krize na sektor hotelijerstva u ovoj godini, da zaposleni u ugostiteljstvu sačuvaju radna mesta, i da hotelijeri sačuvaju svoje kadrove.

Genov podseća da je ovo peta sektorska pomoć Vlade Republike Srbije hotelskoj industriji, ali i da će udruženje HORES nastaviti svoje zalaganje da se u ovoj godini smanji PDV na hranu sa 20 na 10 odsto, kao što je to uradila 21 zemlja članica Evropske Unije.

Predsednik Udruženja klubova i noćnih barova u Beogradu, Miša Reljić za Biznis.rs kaže da takva vrsta subvencija noćnim klubovima i barovima neće biti ni od kakve pomoći.

„Takva vrsta pomoći može da znači restoranima, da nekako opstanu u ovim teškim vremenima, ali noćni klubovi i barovi moraju da dobiju potpuno drugačiju vrstu podrške. To znači direktnu pomoć, pre svega otpis svih dugova za poslednjih  11 meseci, otpis doprinosa, otpis taksi i svih nameta, jer je nama poslednjih 11 meseci zabranjen rad“, naglašava Reljić.

Foto: Pixabay.com

Samo mali deo noćnih klubova i barova uspeo je da radi u julu i septembru, pa su za dva meseca mogli da ostvare neki promet, ali  ne zaboravimo da smo tada radili sa 25 odsto kapaciteta, kaže Reljić i dodaje da ova vrsta pomoći nema veliki značaj, dok se ne vrati radno vreme makar do 01 ujutro.

„Da dobijamo pola minimalca za radnika koji sedi kod kuće je besmisleno, jer ćemo za to morati da plaćamo i doprinose“, objašnjava predsednik Udruženja klubova i noćnih barova u Beogradu.

Predstavnici Udruženja imali su pre desetak dana sastanak sa Anom Brnabić, i tom prilikom premijerka je obećala da će se zauzeti za rešavanje problema noćnih klubova i barova.

„Ministarstvo finansija još uvek nije dalo nikakav odgovor na naše predloge i zahteve za rešenje problema, ali moram da kažem da smo imali  i jako dobar sastanak sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, koji je pokazao dobru volju da se naš problem reši“, zaključuje Reljić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...