Objavljen kalendar Poreske uprave

Koje poreske obaveze morate izmiriti do kraja godine?

PoreziPreduzetnik

29.11.2021 11:40 Autor: Ljiljana Begović 0

Koje poreske obaveze morate izmiriti do kraja godine? Koje poreske obaveze morate izmiriti do kraja godine?
Pred početak svakog meseca Poreska uprava objavljuje detaljan kalendar sa spiskom mesečnih obaveza koje privrednici treba da izmire. Prvi ponedeljak u decembru (6.12.2021. godine),... Koje poreske obaveze morate izmiriti do kraja godine?

Pred početak svakog meseca Poreska uprava objavljuje detaljan kalendar sa spiskom mesečnih obaveza koje privrednici treba da izmire.

Prvi ponedeljak u decembru (6.12.2021. godine), poslednji je rok za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu, odnosno izveštaja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa. Obaveštenje se dostavlja na Obrascu OZU.

Isti datum krajnji je rok za predaju izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplatu sredstava. Izveštaj se dostavlja na Obrascu IOSI.

Sledeći datum koji poreski obveznici treba da upišu u svoj kalendar je 10. decembar kada ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, na obrascu PP-PPNO.

Takođe, do ovog datuma neophodno je podneti poresku prijavu i platiti porez na dodatu vrednost za prethodni mesec za poreske dužnike iz člana 10. Zakona o porezu na dodatu vrednost. Prijava se podnosi na Obrascu PP PDV.

Dokumentaciju, kao i novac, potrebno je da do polovine meseca spremi veći broj poreskih obveznika jer je to krajnji rok za namirenje većeg broja nameta. Prva obaveza je plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Takođe, na naplatu dolazi i akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

Rok za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec ističe takođe 15. decembra.

Do ovog datuma potrebno je podneti obaveštenja preduzetnika o opredeljenju za isplatu lične zarade u 2022. godini, kao i obaveštenja preduzetnika da u 2022. godini neće vršiti isplatu lične zarade.

Foto: Pexels.com

Tu je i podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP OD-O.

Poslednji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec je polovina meseca. Prijava se podnosi na Obrascu PP PDV.

Prema kalendaru Poreske uprave do 15. decembra treba izmiriti i sledeće obaveze:

  • Podnošenje Obrasca PID PDV 1 za novembar mesec ako je u novembru ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo
  • Plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec
  • Plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca
  • Podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na Obrascu PP OA
  • Podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize

Poslednjeg dana u godini odnosno 31. decembra poreski obveznici moraju platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za novembar 2021. godine. Takođe, do ovog datuma neophodno je i platiti obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Podsetimo, Zakonom o porezu na dohodak građana, kao i Zakonom o porezu na dobit pravnih lica, definisani su različiti rokovi izmirenja poreskih obaveza u zavisnosti od vrste poreske obaveze. Kamata počinje da teče narednog dana od dana koji je bio krajnji rok za plaćanje poreske obaveze.

Ukoliko porez treba da platite po rešenju poreske uprave, 15 dana od momenta njegovog dobijanja, rešenje je već evidentirano u poreskom računovodstvu na kartici poreskog obveznika.

Sve poreske obaveze proveravaju se na dva mesta: u filijali Poreske uprave u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica, i u lokalnoj poreskoj administraciji u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...