Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Program podrške obuhvata materijalnu i nefinansijsku pomoć za žene u biznisu

Preduzetnice dobijaju 100 miliona dinara bespovratnih sredstava

InovacijePoslovanjePreduzetnik

9.2.2021 12:38 Autor: Ljiljana Begović 1

Preduzetnice dobijaju 100 miliona dinara bespovratnih sredstava Preduzetnice dobijaju 100 miliona dinara bespovratnih sredstava
Vlada Srbije usvojila je Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene – preduzetnice i mlade 2021. Ministarstvo privrede obezbedilo je dve milijarde... Preduzetnice dobijaju 100 miliona dinara bespovratnih sredstava

Vlada Srbije usvojila je Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene – preduzetnice i mlade 2021.

Ministarstvo privrede obezbedilo je dve milijarde bespovratnih sredstava za četiri programa finansijske podrške. Program podsticanja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade je nov program čija se realizacija očekuje ove godine .

„Kada govorimo o programu namenjenom za finansiranje ženskih biznisa, ukupno raspoloživa bespovratna  sredsta za ovaj program su 100 miliona dinara. Takođe, pored finansijske obezbeđena je i nefinansijska podrška, koja je vrlo često i značajnija za poslovanje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika“, kaže za Biznis.rs direktorka sektora preduzetništva PKS, Branislava Simanić.

Nefinansijska podrška odnosiće se na besplatne edukacije, davanje savetodavnih usluga i mentoringa.

Foto:pks.rs

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u APR najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Takođe, uslov za učestvovanje na konkursu je i da je osnivač i zakonski zastupnik firme žena. U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena (minimum 51 odsto).

„U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jednog ili više fizičkih lica starosti do 30 godina (minimum 51 odsto) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti fizičko lice starosti do 30 godina“, navodi Simanić.

Zainteresovane preduzetnice mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 35 procenata vrednosti ulaganja, odnosno do 45 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Naša sagovornica objašnjava da će se preostali iznos ulaganja finansirati iz kredita Fonda sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, dok će se kamatna stopa kretati od jedan odsto godišnje uz garanciju banke ili dva procenta godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000,00 dinara,  niti veći od 6.000.000,00 dinara za sve privredne subjekte.

Ulaganja koja se mogu finansirati

Sve preduzetnice koje budu konkurisale za učestvovanje u programu podrške mogu dobijena sredstva ulagati u sledeće :

– kupovinu opreme/vozila (novog ili polovnog, ne starijeg od pet godina)

– tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000,00 dinara     

– operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja

Muškarci i žene u čekaonici
Foto: Shutterstock

U obrazloženju ovog programa navodi se da je jedan od razloga da se ovim posebnim vidom podrške pomogne ženama, to što su one značajno manje zastupljene kao osnivači ili vlasnici privrednih subjekata od muškaraca.

U poslovnom sektoru na rukovodećim položajima i u ulozi vlasnika i osnivača malih i srednjih preduzeća i dalje su najčešće muškarci, zastupljeni sa 77,9 odsto, dok su žene najčešće vlasnice radnji, 34,3 odsto, i srednjih privrednih društava, 22,1 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...