Manje od četiri odsto doktora nauka radi u poslovnom sektoru

Za razvoj primenjene nauke neophodno uvođenje poreskih olakšica

InovacijeManifestacijePreduzetnikU fokusu

6.4.2022 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Za razvoj primenjene nauke neophodno uvođenje poreskih olakšica Za razvoj primenjene nauke neophodno uvođenje poreskih olakšica
Povezivanjem nauke i privrede podstiče se primena novih tehnologija i znanja u savremenom poslovanju i proizvodnji, rečeno je u Privrednoj komori Srbije na manifestaciji... Za razvoj primenjene nauke neophodno uvođenje poreskih olakšica

Povezivanjem nauke i privrede podstiče se primena novih tehnologija i znanja u savremenom poslovanju i proizvodnji, rečeno je u Privrednoj komori Srbije na manifestaciji „Dani nauke i privrede“.

Ova manifestacija obuhvatila je dve panel diskusije „Stvaranje afirmativnog ambijenta za zadržavanje i razvoj talenata kroz saradnju nauke i privrede“ i „Saradnja nauke i privrede u razvoju ekonomije zasnovane na znanju sa fokusom na veštačku inteligenciju“.

Rezultat rada ove trodnevne manifestacije biće definisanje otvorenih pitanja sa kojima će Savet za saradnju nauke i privrede komore izaći pred ministarstva i državne organe.

Učesnici panela su ukazali da fokus naučnih i akademskih radova kod nas nije na njihovoj praktičnoj primenljivosti i da su prošle godine samo 2,1 odsto ukupno ostvarenih rezultata u ovoj oblasti bili patenti i tehnička rešenja. Problem je i što samo 3,7 odsto doktora nauka radi u poslovnom sektoru.

Postavljeno je i pitanje šta učiniti za talentovane studente koji se sada ne odlučuju na usavršavanje kroz master i doktorske studije na fakultetima već prelaze u industriju gde ne nailaze na odgovarajuće uslove i onda im je najčešće rešenje u odlasku iz zemlje, zbog čega je kao eventualno rešenje pomenut industrijski doktorat.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Kosta Jovanović smatra da jedno od rešenja može biti intenzivnija saradnja na postdiplomskim studijama kroz doktorate u saradnji sa industrijom.

Medicina
Foto: Freepik.com

Dodaje da bi u tom slučaju kompanije predlagale teme i obavezale se da u periodu neophodnom za izradu doktorata, a u dogovoru sa fakultetima, podrže takve angažmane.

„To bi imalo koristi za sve, za kandidate, kompanije, akademsku zajednicu i celo društvo jer bi se tako kreirale prilike da se najbolji talenti zadrže i da razvijamo ekonomiju zasnovanu na znanju“, ističe Jovanović.

Predložio je da jedan od zaključaka današnjeg skupa bude obaveza kompanija da finansiraju pojedine doktorate.

Marina Soković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je njihov cilj podizanje opšteg nivoa tehnologije u privredi radi jačanja konkurentnosti privrede, stvaranje inovacija koje će jačati saradnju privrede i nauke.

“Jedan od načina stimulisanja ulaganja u oblast primenjene nauke je davanje poreskih olakšica na ta ulaganja. Doneli smo i nekoliko programa koji pomažu da se mladi zadrže u zemlji i stimulišu da se bave naukom. Počeli smo od najmlađih tj. najboljih učenika završnih razreda srednjih škola a daju se i stipendije najboljim studentima doktorskih studija na svim godinama studija“, naglašava Soković.

 • LJUBIŠA

  7.4.2022 #1 Author

  Da vidimo i ovo…

  Odgovori

 • Emilija

  7.4.2022 #2 Author

  Dobro je ako je tako!

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  7.4.2022 #3 Author

  Verujem da će sve to dovesti do poboljšanja privrede i obrazovanja.

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.4.2022 #4 Author

  To bi stvarno bilo super…

  Odgovori

 • MARA

  9.4.2022 #5 Author

  Ajde bas I to da vidimo..

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  10.4.2022 #6 Author

  Dobra stvar samo da zazivi i realizuje se

  Odgovori

 • DANIJELA

  10.4.2022 #7 Author

  Nadam se da ce tako i biti jer bi to znacilo.

  Odgovori

 • VILENJAK

  10.4.2022 #8 Author

  Daj Bože da će istrajati u toj nameri. Mladi definitivno najviše odlaze, pogotovo najbolji đaci.

  Odgovori

 • MARKO7

  2.6.2022 #9 Author

  Poreske olakšice se moraju uvesti kad tad.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...