Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Rekordno poskupljenje starog papira i celuloze

Posle istorijskog rasta, cene papira i kartona biće još više do kraja godine

AnalizaU fokusu

6.7.2021 12:59 Autor: Ljiljana Begović 0

Posle istorijskog rasta, cene papira i kartona biće još više do kraja godine Posle istorijskog rasta, cene papira i kartona biće još više do kraja godine
Polazeći od do sada neviđene ekonomske i socijalne situacije izazvane pandemijom korona virusa, mnogi ekonomisti su uvereni da će cene tokom narednih meseci rasti... Posle istorijskog rasta, cene papira i kartona biće još više do kraja godine

Polazeći od do sada neviđene ekonomske i socijalne situacije izazvane pandemijom korona virusa, mnogi ekonomisti su uvereni da će cene tokom narednih meseci rasti i da će većina država biti pogođena inflacijom.

Jedna od industrija koja trpi poseban pritisak na sirovine, transport i povećanu potražnju je proizvodnja kartona i papira.

Petar Gajin iz kompanije “Graming” koja se bavi proizvodnjom atrikala od papira, kaže da je i u Srbiji kao i većem delu sveta došlo do poskupljenja papira i kartona.

“U zavisnosti od kvaliteta, vrste i porekla papira i kartona možemo reći da su cene više za od osam do 30 procenata”, navodi Gajin.

Da je poskupljenje ovih sirovina značajno naglašava i asistentkinja direktora iz Fabrike kartona Umka, Tijana Brajković.

“Svi proizvodi, koji su proizvedeni od otpadnog papira i kartona a u koje spada i karton koji mi proizvodimo, poskupeli su na tržištu iz razloga značajnog rasta gotovo svih inputa a prvenstveno cena starog papira koji ima najveći uticaj na cenu koštanja. Smatra se da su razlog, ovako značajnog rasta cene starog papira, koji prethodnih meseci beleži istorijske maksimume u evropskim okvirima, mere zatvaranja mnogih privrednih subjekata usled pandemije”, naglašava Brajković.

Stare novine
Foto: Pixabay.com

Petar Gajin kaže da je na cenu kartona i papira osim uslova otežanog transporta usled pooštravanja epidemioloških mera, značajno uticalo poskupljenje celuloze.

Američki analitičari navode da u istoriji industrije nikada nisu videli ovakva mesečna povećanja cena celuloze. Cene tržišne celuloze skočile su sa 606 dolara po metričkoj toni u septembru 2020. godine na više od 907 dolara po metričkoj toni u aprilu 2021. godine.

Kombinacija faktora povećala je cene, uključujući postpandemijski oporavak u Kini, koja je najveći kupac celuloze na svetu, ali i zbog globalnih kašnjenja u isporuci. Proizvođači kupuju na otvorenom tržištu, a zatim koriste celulozu za proizvodnju toaletnog papira i drugih proizvoda.

Međutim, naši sagovornici se slažu da je cena sirovina koje se koriste u proizvodnji kartona u svakom trenutku visoka. Brojni su faktori koji su tome doprineli, a za najvažnije smatraju se blokade izazvane merama u borbi protiv pandemije.

Takođe, na cenu je uticalo i održavanje i povećani izvoz papira na početku pandemije koji su doveli do neravnoteže na tržištima papira, koja tek počinju da se oporavljaju.

“Pandemija je dovela i do toga da potrošači budu okrenuti online poručivanju proizvoda, prevashodno hrane i pića, što iziskuje pojačanu potrošnju papira odnosno kartona za pakovanje. Dakle s jedne strane zatvaranje privrede dovelo je do manjka raspoloživih količina papira a s druge strane ogroman rast tražnje doveo je do značajnog rasta cena”, objašnjava asistentkinja direktora iz Fabrike kartona Umka, Tijana Brajković.

Recikliranje papira
Foto: Piqsels.com

Naši sagovornici smatraju da buduće cene papira i kartona pre svega zavise od daljeg toka pandemije.

“Stanje tržišta u budućnosti zavisi od situacije sa pandemijom, dakle da li će doći do stabilizacije ili pogoršanja situacije”, navodi Brajković.

Petar Gajin iz kompanije “Graming”, kaže da se očekuje dalji rast cena ovih sirovina do kraja godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...