Pomoćnica ministra privrede smatra da će se naći način da primedbe budu uvažene

Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima rađen transparentno

U fokusu

18.7.2023 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima rađen transparentno Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima rađen transparentno
Izradi Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije pristupilo se polazeći od posvećenosti Srbije reformi državnih preduzeća u smislu profesionalizacije... Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima rađen transparentno

Izradi Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije pristupilo se polazeći od posvećenosti Srbije reformi državnih preduzeća u smislu profesionalizacije i poboljšanja upravljanja ovim privrednim subjektima, rečeno je tokom online javnih konsultacija i prezentacije predloga ovog zakona, koje je u ponedeljak organizovalo Ministarstvo privrede.

Pomoćnica ministra privrede Dubravka Drakulić navela je da je prethodno Vlada Srbije usvojila dokumenta kao što je strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije od 2021. do 2027. godine i akcioni plan za ovaj period i da se u oba ova dokumenta, pored ostalog, navodi promena pravne forme i novi zakonodavni okvir, piše Politika.

„Prilikom izrade strategije i nacrta zakona, održane su javne rasprave, a u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, Ministarstvo privrede je primilo neveliki broj primedbi i sugestija“, rekla je ona.

Dodala je da to pokazuje da je ovaj proces bio transparentan i da se na reformi radilo godinama unazad. Drakulić je naglasila da je suština ovih dokumenata da se njima Vlada Srbije obavezala da će centralizovati vlasničke odgovornosti i nadležnosti u jedno telo, razviti okvir za vlasništvo i upravljanje koji je primenljiv na sva državna preduzeća i transformisati javna preduzeća u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, kao i da će razvijati korporativno upravljanje i upravljanje uspešnošću poslovanja državnih preduzeća.

Foto: Freepik.com

Prema njenim rečima ovaj zakon se ne bavi privatizacijoma, Zakonom o privatizaciji propisano je da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao ni dobra od opšteg interesa.

„Zakonom o javnoj svojini je utvrđeno da se u kapital ne mogu ulagati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi koje mogu biti isključivo u javnoj svojini i druge nepokretnosti koje mogu biti isključivo u javnoj svojini. Istim zakonom je propisano i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, kojima upravlja javno preduzeće ne ulazi u kapital tog preduzeća“, rekla je Drakulić, prenosi Tanjug.

Istakla je da to pokazuje da su netačne tvrdnje da se ovim zakonskim predlogom omogućava privatizacija i rasprodaja nacionalnih parkova, šuma, puteva, pruga i drugih dobara od opšteg interesa i u opštoj upotrebi, kao što se moglo čuti u kritikama ovog zakona.

Predstavnici opozicije od kojih su se neki, kako su rekli, u online raspravu uključili sa otvorenog, ispred zgrade Ministarstva privrede tražili su da se online rasprava prekine i organizuje razgovor uživo, te da se izrada zakona vrati na početak jer, kako su istakli primedbe na zakon u izradi se podnose dok je on u fazi nacrta, a ne kada je u vidu predloga, kao što je sada slučaj.

Ana Jovović iz RELOF-a je ukazala da iako je i ona za konsultacije uživo, da i online rasprava ima svoje prednosti, jer može da uključi veći broj ljudi koji će da iznesu svoje mišljenje i daju sugestije na predložena rešenja. Odgovarajući na kritike da je sada kasno za primedbe jer se zakon nalazi u fazi predloga, Drakulić je rekla da će se, ako bude dobrih predloga, sa stručnim službama naći naći način da one budu uvažene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.