Inflacija u SAD ne pokazuje znakove posustajanja

Raste pritisak na FED da koriguje monetarnu politiku

AnalizaU fokusu

22.10.2021 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Raste pritisak na FED da koriguje monetarnu politiku Raste pritisak na FED da koriguje monetarnu politiku
Trgovci obveznicama povećali su očekivanja za rast inflacije u SAD na nivoe koji nisu viđeni više od jedne decenije zbog zabrinutosti da će uska... Raste pritisak na FED da koriguje monetarnu politiku

Trgovci obveznicama povećali su očekivanja za rast inflacije u SAD na nivoe koji nisu viđeni više od jedne decenije zbog zabrinutosti da će uska grla u lancima snabdevanja i oživljavanje potražnje potrošaća nastaviti da podižu cene roba i usluga. Iako je FED donedavno uveravao javnost da je inflacija samo privremena i da će se već iduće godine stabilizovati, sve je izvesnije da će inflacija potrajati godinama.

Desetogodišnja inflacija  tzv. „break-even“ stope – koja označava razliku u prinosu između državnih obveznica koje su zaštićene od inflacije i onih koje to nisu (nominalan dug), a imaju iste rokove dospeća – porasla je u četvrtak na 2,62 odsto, što je najviši nivo od septembra 2012. godine i iznad dugoročne ciljane inflacije Federalnih rezervi od dva odsto, prenosi Financial Times. Ova stopa porasla je u četvrtak na 2,86 odsto za petogodišnje obveznice, što je najviši nivo od marta 2005. godine.

Jedan od članova borda guvernera FED Rendal Kvarles (Randal Quarles) upozorio je da bi produžena visoka inflacija do sledećeg proleća mogla da natera centralnu banku da razmotri povećanje kamatnih stopa ranije nego što se očekivalo. On je ipak naveo da i dalje očekuje smanjenje cena iduće godine, jer poremećaji i uska grla u lancima snabdevanja postepeno nestaju.

Prema njegovim rečima, ako bi FED povećao kamatne stope kao odgovor na nedavne skokove cena izazvane ponovnim otvaranjem privrede, centralna banka mogla bi da ograniči potražnju u trenutku kada bi uska grla nestala, a to bi moglo da dovede do nepoželjno niskog nivoa inflacije i niske zaposlenosti, prenosi Wall Street Journal.

Izvor: Statista

Investitori se štite od rizika dugoročno povišene inflacije usled novog pristupa FED koji dopušta inflaciji da se razmahne, dok se privreda oporavlja od pandemije. Cene fjučersa sirove nafte pale su u četvrtak sa sedmogodišnjeg maksimuma, a Bloombergov indeks robe pao je sa šestogodišnjeg maksimuma.

Analitičari investicione kompanije Pacific Investment Management Co. ocenjuju da je put inflacije „postao neizvesniji u poslednje vreme, a tokom petogodišnjeg vremenskog horizonta ostaće neizvestan“, prenosi Bloomberg. Inflacija se, prema toj oceni, suočava i sa pozitivnim i sa negativnim rizicima, a „tržište i dalje daje centralnoj banci veliki kredibilitet oko njenih dugoročnih ciljeva inflacije“. Očekuje se da će FED početi da smanjuje kupovinu imovine već sledećeg meseca.

Rastući troškovi energija podstakli su mere inflacije na povećanje poslednjih nedelja, pojačavajući pritiske zbog poremećaja u lancima snabdevanja, koji su ometali kompanije u isporučivanju robe, dok se ekonomija oporavlja od pandemije korona virusa. Prema oceni analitičara BMO Capital Markets. to je pokazatelj „da postoji mnogo viša inflacija na horizontu“.

Izvor: Knoema.com

Korporativni rukovodioci obaveštavali su investitore ovog meseca o uticaju rasta cena na njihova poslovanja tokom trećeg kvartala, a prema navodima američkih stratega banke Societe General, „dugoročna inflatorna očekivanja sugerišu da bi rast cena roba mogao imati trajniji uticaj na inflaciju“.

FED su nagovestile da neće dozvoliti da inflacija izmakne kontroli, a centralna banka se sprema da pooštri monetarnu politiku smanjivanjem svojeg programa otkupa obveznica za 120 milijardi dolara mesečno. Zvaničnici FED predviđaju da bi povećanje kamatnih stopa moglo biti neophodno sledeće godine.

Bez obzira na to, neki investitori su sve više skeptični prema posvećenosti FED borbi protiv rastuće inflacije u SAD, zbog straha da bi to zakočilo ekonomski oporavak. Oni smatraju da to nije vrsta inflacije na koju je FED istorijski bio spreman i nije prilagodio svoju monetarnu politiku njenom zaustavljanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...