Pad prinosa američkih obveznica, investitori očekuju borbu protiv inflacije

Akcije na svetskim berzama posrću, dolar raste

BerzaNovacVesti

7.7.2021 09:47 Autor: Marko Miladinović 1

Akcije na svetskim berzama posrću, dolar raste Akcije na svetskim berzama posrću, dolar raste
Akcije na azijskim berzama su posrnule pri poslednjem trgovanju pri čemu je talas averzije prema rizičnim ulaganjima podstakao rast cene američkih obveznica i jačanje... Akcije na svetskim berzama posrću, dolar raste

Akcije na azijskim berzama su posrnule pri poslednjem trgovanju pri čemu je talas averzije prema rizičnim ulaganjima podstakao rast cene američkih obveznica i jačanje dolara.

Na ovako naglu promenu investicionog raspoloženja verovatno su uticale stroge kineske mere kontrole tehnoloških kompanija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Akcije na Hongkoškoj berzi su pale za 0,9 odsto, približivši se šestomesečnom minimumu, a vrednost hartija kineske kompanija Didi Global, koja je prošle nedelje debitovala na Njujorškoj berzi, potonula je za više od 20 odsto. Pad vrednosti su zabeležili i kineski tehnološki divovi – Alibaba Group, Baidu i JD.com.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je za 0,6 procenata, dok je japanski Nikkei pao za 1,2 odsto.

Suprotan trend su imale australijske akcije, koje su ojačale za 0,7 odsto, dok je indeks najlikvidnijih kineskih akcija ostvario rast od 0,8 procenata.

Evropski indeks fjučersa EuroStoks 50 i londonski FTSE napredovali su za po 0,1 odsto, dok indeksi fjučersa na Wall Streetu, tehološki NASDAQ i S&P 500 gotovo da nisu beležili kretanje.

Aktere na Njujorškoj berzi je uznemirilo istraživanje Instituta za upravljanje nabakama (ISM) iz Arizone, koje je nagovestilo blago hlađenje aktivnosti u zahuktalom američkom uslužnom sektoru, mada je ISM indeks i dalje na istorijski visokom nivou od 60,1 poena.

Takođe, investitori čekuju zapisnik sa najnovijeg redovnog sastanka odbora američke centralne banke FED, koji bi mogao da potvrdi zaokret ka zaoštravanju američke monetarne politike.

Nervoza na tržištu akcija je zauzvrat doprinela oporavku vrednosti američkih državnih hartija od vrednosti, pri čemu su prinosi na referentne desetogodišnje obveznice tokom noći pali za skoro osam baznih poena na 1,384 odsto. To je njihov najniži nivo i ujedno najveći dnevni pad od februara ove godine.

Dobar učinak dugoročnih dužničkih hartija SAD rezultirao je smanjenjem krive prinosa i podgrejao očekivanja među investitorima da će FED preventivno pooštriti politiku podsticaja kako bi sprečio jači rast inflacije. Ovakva očekivanja su doprinela da dolar ojača prema korpi rivalskih valuta na 92,543 poena, u odnosu na najnži nivo od 92,003 poena zabeležen u utorak.

Evro je pao na 1,1823 dolara, na najniži nivo od marta, dok su robno vezane valute klizile naniže.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...