JAPANSKI TEHNOLOŠKI GIGANT PRED DOKAPITALIZACIJOM

Akcije Toshibe naglo ojačale posle ponude od 20 milijardi dolara

InvesticijeNovacSvetVesti

7.4.2021 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Akcije Toshibe naglo ojačale posle ponude od 20 milijardi dolara Akcije Toshibe naglo ojačale posle ponude od 20 milijardi dolara
Japanska Toshiba razmatra preliminarnu ponudu privatnog fonda CVC Capital Partners o dokapitalizaciji kompanije u vrednosti 20 milijardi dolara. Najugledniji japanski finansijski list Nikkei izvestio... Akcije Toshibe naglo ojačale posle ponude od 20 milijardi dolara

Japanska Toshiba razmatra preliminarnu ponudu privatnog fonda CVC Capital Partners o dokapitalizaciji kompanije u vrednosti 20 milijardi dolara. Najugledniji japanski finansijski list Nikkei izvestio je da je ponuda vredna 18 milijardi dolara. Trgovanje akcijama Toshibe obustavljeno je u sredu.

Za zvanično pokretanje tenderskog postupka biće potrebno odobrenje regulatora i japanske vlade. Akcije Toshibe naglo su ojačale za više od 18 odsto nakon što se pročulo da je CVC zainteresovan za njeno preuzimanje, prenosi Investing, pozivajući se na Reuters. Akcije su dostigle najvišu vrednost od 2016. godine, ali je trgovanje njima zaustavljeno nakon dostizanja dnevnog limita transakcija.

Foto: Google

Istovremeno, Toshiba je saopštila da je zatražila više detalja o predlogu koji je dobila u utorak, kao i da će se o ponudi izjasniti “u dogledno vreme“, prenosi AP.  CVC je međunarodna kompanija za privatni kapital i kredite iz Luksemburga, koja je opredelila oko 162 milijarde dolara u fondove, upravljajući novcem više od 300 investitora.

Toshiba je osnovana 1875. godine i dugo je važila za jedan od najcenjenijih brendova u Japanu, razvijajući prve radare, mikrotalasne rerne, električne šporete i prenosne računare. Kompanija je takođe izumela fleš memoriju. Tošiba više ne pravi lap top računare i prodala je odeljenje za računarske čipove.

Predsednik Toshibe Nobuaki Kurumatani, koji je preuzeo rukovođenje kompanijom 2018. prethodno je bio šef CVC u Japanu. On je najavio sednicu Upravnog odbora, ali nije precizirao kada. Inicijativa CVC da Toshiba postane privatna kompanija mogla bi da utiša njene nezadovoljne akcionare.

Foto: Youtube screenshot

Na prošlonedeljnom generalnom skupu akcionari su odobrili predlog velikog akcionara, kompanije Effissimo Capital Management za imenovanje nezavisnih istražitelja koji će ispitati eventualno mešanje rukovodstva u njihovo pravo glasa. Uprava kompanije Toshiba bila je protiv predloga.

Od 2015. čuvenu japansku kompaniju muče etička pitanja i skandali. Toshiba je priznala da od 2008. sistematski falsifikuje svoje knjige, dok su menadžeri pokušavali da ostvare preambiciozne ciljeve. Istragom je utvrđeno da je kompanija naduvala profit i sakrila ogromne troškove.

Foto: Youtube screenshot

Toshiba je uložila velika sredstva u nuklearnu energiju, ali su se nakon katastrofe u Fukušimi troškovi preduzeća povećali zbog rastuće zabrinutosti za bezbednost. Toshiba je sada zadužena za razgradnju nuklearnih elektrana u Japanu, uključujući onu u Fukušimi, gde je kritično oštećenje od cunamija pokrenulo topljenje reaktora.

Tokom poslednjih devet meseci prošle godine Toshiba se vratila na dobit od 396 miliona dolara, što je preokret u odnosu na gubitak iz prethodne godine od 132 miliona dolara.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...